
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Menšie guľaté dolky z ľahšieho kysnutého cesta, vypražené dozlata, netreté lekvárom, posypané postrúhaným tvarohom a ozdobené šľahočkou. Dolky sú ľahké, na reze pórovité a dobre prepražené.18g Droždie, 63g cukor, 200g teplé mlieko, 500g polohrubá múka, 1 vajíčko, citrónová kôra, soľ, 58g tuk, olej na vyprážanie (do cesta môžete pridať aj kvapku rumu)
POSTUP PŘÍPRAVY
Keď budete robiť v pekárni, tak stačí vštko vložiť do nádoby na miesenie a kysnutie a zapnúť vodný program.
Ak budete robiť vez pekárne:
Rozdrobené droždie zamiešame s trochou cukru, rozriedíme malým množstvom vlažného mlieka, pridáme trochu preosiatej polohrubej múky, zamiešame na riedke cesto - kvások - a necháme ho na teple nakysnúť.
Do zvyšku preosiatej múky pridáme vajíčko, zvyšok cukru, dobre umytú, najemno postrúhanú citrónovú kôru, soľ, roztopený vlažný tuk a zvyšné množstvo vlažného mlieka. Nakoniec pridáme nakysnutý kvások, všetko spolu zamiešame na cesto a necháme nakysnúť.
Dobre nakysnuté cesto vyvaľkáme na hrubší plát (asi 15 mm) a okrúhlou formou vypichujeme dolky (5ks na porciu).
Dolky uložíme na pomúčenú dosku a necháme ich znovu nakysnúť. Do nakysnutých doliek urobíme rúčkou hrubšej varechy alebi inou vhodnou pomôckou jamku ( touto stranou dolky vkladáme do oleja). Pripravené dolky vyprážame na rozohriatom oleji dozlata. Po vypražení spodnej strany dolky obrátime a dopražíme.
Vypražené dolky natrieme vymiešaným lekvárom, posypeme postrúhaným tvarohom a na tvaroh nastriekame dávku vyšľahanej šľahačky osladenej práškovým cukrom.
Dolky môžeme podávať aj studené.
![]() |
kysnutie v pekárni |
![]() |
vykysnuté cesto |
![]() |
vykrajovanie dolkov |
![]() |
dierkovanie |
![]() |
vyprážanie |
![]() |
... |
![]() |
bolo ich toľko |
![]() |
bavorské dolky |
![]() |
už len papať |