
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
500 g preosiatej polohrubej múky, 1 rastlinný tuk (ja som použila Heru) , 4trojuholníky topeného syra, 200-250ml kyslej smotany, 1KL kypriaceho prášku, 3KL soľ, rastlinný olej na potieranie, 1 rozšlahané vajce na potretie
POSTUP PŘÍPRAVY
Tento recept som našla v Dobrom jedle ako syrové pagáčiky. Ja som z nich urobila trojuholníčky podľa jednej finty, ktorú som tu odkukala dakedy dávno - neostane žiadny zvyšok a je to myslím si aj rýchlejšie. Sú výborné a voňavé, už len surové cesto mi rozvonialo po kuchyni :).
![]() |
Ako prvé si zmiešame preosiatu múku s kypriacim práškom a so soľou, pridáme zmäknutý tuk, syr a smotanu - vypracujeme si hladké cesto, ktoré si presunieme na pomúčenú dosku. Cesto vyváľkame na hrúbku 0,5 - 1 cm približne do tvaru obdĺžnika, potrieme maslovačkou olejom a preložíme(ako uterák - dve a dve protichodné strany smerom do stredu) a necháme takto postáť 15 minút. Po 15 minútach tento postup zopakujeme - teda cesto tak ako je rozváľkame, potrieme olejom, preložíme a necháme na 15 minút. Kto chce môže tento postup zopakovať ešte raz ale ja som to urobila len dvakrát a myslím si, že mu to na chuti neubralo :) Takže cesto rozváľkame a tu prichádza tá finta :) takto rozváľkane ho potrieme rozšlahaným vajcom, posypeme makom alebo rascou (ja som dala z každého rožku trošku :) ) a radielkom alebo kolieskom na pizzu ( a veď čo aj nožom to je jedno :D ) nakrájame pásik a ten striedavo na trojuholníčky(viď obrázok :) ) a takto pokračujeme až kým neminieme celé cesto . |
![]() |
Pečieme na papieri na pečenie vo vyhriatej rúre na 180°C cca 25-30 minút (na obrázku ešte pred pečením ). Z tejto dávky mi vyšli dva plechy - cca tých 80 kúskov. |