Špaldový ovocný koláč :-)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

350g špaldovej múky, 350ml kyslého mlieka (cmaru), 3 PL medu (podľa chuti viac či menej), 50 g klasického masla alebo 1PL kokosového alebo orechového oleja,1 ML škorice, 1 ML sódy bicarbóny, kôra z jedného citrónu + ovocie napr. 3-4 ks jablká, hrušky, rebarbora.....a trošku medu a škorice, orechy,mandle....

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept je klasický,akurát ja som si ho pozmenila na zdravšiu verziu.Takže ako prvé si dáme rozpustiť maslo alebo olej a potom ho dáme schladiť.Ovocie nakrájame na mesiačiky,posypeme škoricou a pokvapkáme medom a necháme odpočívať pokiaľ si pripravíme cesto.Do misky dáme múku,škoricu,sódu,dobre umutú a postrúhanú kôru z citróna, med,prilejeme vychladnuté rozpustené maslo alebo olej a nakoniec cmar.Všetko spolu vareškou zmiešame,vôbec sa s tým nebavkáme.Do maslom vymazanej koláčovej formy cesto stierkou rovnomerne rozotrieme a poukladáme ovocie.Ak chcete môžte ešte posypať orechami,mandlami.....Pečiem na 180 *C cca 40 - 45 ale záleží od trúby,preto radšej sledujte.

Je to môj obľúbený koláčik,pretože je veľmi rýchly,chutný a nezašpiním moc riadu.Najlepší je rebarborový,je taký kyslastý a lahodný (rebarboru nakrájam,zalejem medom a nechám postáť,potom zlejem prebytočnú vodu,ktorú rebarbora pustí). Cesto je trošku vyššie,my to máme radi,ale kľudne stačí len 300g múky a 300 ml cmaru -mám vyskúšané.

Prajem dobrú chuť :-)

ako prvé si pokrájame ovocie a polejeme medom a posypeme škoricou
pripravené ingrediencie
takto má vyzerať cesto
rozotrieme do koláčovej formy
uložíme ovocie a posypeme podľa chuti
hotový upečený koláčik - úžasne vonia