Zdravý špaldový mazanec bez kysnutia :-)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g špaldovej múky, 450ml - 500ml kyslého mlieka (cmaru), 50g klasického masla alebo zdravšia verzia - 1PL kokosového oleja alebo 1PL orechového oleja, 3 - 4 PL medu (Muscovado - prírodný trstinový cukor), hrsť vlašškých orechov, 1 KL sódy bikarbóny, soľ, podľa chuti mandle,hrozienka,citrónova kôra,škorica....

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept som si sama vymyslela,keďže môj manžel má rád veľkonočný mazanec!Ale poslednú dobu vynechávame kysnuté,sladké a bielu múku,tak som si podľa môjho receptu - špaldový chlieb ,ktorý tu mám na MMB uložený upravila recept na mazanec. Je to v podstate sladký chlieb,taká rýchlovka a nezašpiní sa ani priveľa riadu,čo isto každú gazdinku poteší :-)

Takže ako prvé si zapneme rúru na 200 *C.Potom si dáme rozpustiť maslo a dáme ho schladiť.Do misky dáme múku, soľ, orechy a med podľa chuti.( nám stačili len 2 PL medu,pretože vôbec nesladíme) ,vychladnuté maslo a kyslé mlieko podľa potreby.Všetko dôkladne a rýchlo zamiešame varečkou, aby nám vznikla mokrá hmota,dáme na pomúčenú dosku a vyformujeme do gule.Prenesieme na plech,urobíme hlboký kríž,potrieme kys.mliekom a posypeme mandlami.Pečieme 40-45 min.podľa potreby.

Prajem dobrú chuť a veselú Veľkú noc :-)

mazanec pred pečením
upečený mazanec