Hovädzie na burgundský spôsob



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

50 g oravskej slaniny, 1 lyžica masti (olej), 400 g predného hovädzieho mäsa (ja dávam aj hovädze na guláš - ináč veľmi sa v tom hovädzom nevyznám :-), 30 g hladkej múky, mäsový vývar (bujón Masox), 20 g rajčiakového pretlaku, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, soľ, 2 dl dezertného červeného vína, 100 g mrkvy, 1 cibuľa, zelená petržlenová vňať, na prílohu makaróny

POSTUP PŘÍPRAVY

Samozrejme, kto má rád, si môže dať viac mrkvy, viac cibule, ale s vínom opatrne, treba ho dať presne, pretože, ak sa dá viac, bude ho v jedle cítiť. U nás doma toto jedlo varí výsostne manžel a zvládne ho skvele aj s prílohou. Ako prílohu odporúúúčam jednoznačne makaróny :-)

Oravskú slaninu pokrájame na malé kocky a spolu s pokrájanou cibuľou opražíme na masti (oleji), pridáme mäso pokrájané na kocky a za stáleho miešania prudko opražíme. Potom zaprášime hladkou múkou, opražíme, podlejeme mäsovým vývarom, pridáme rajčiakový pretlak (môžete pridať aj kečup), mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, soľ, červené víno a očistenú pokrájanú mrkvu, prikryjeme a za občasného podlievania udusíme do mäkka. Nakoniec môžeme pridať zelenú petržlenovú vňať posekanú nadrobno. Podávame s makarónmi a zeleninovým šalátom.