Východňarské pečené pirohy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

0,5 kg hrubej múky, štipky polohrubej múky, 0,2 dl kyslého mlieka, sóda bikarbóna, 0,5 droždia, 1 vajce, 1 kg zemiakov, soľ, kúsok masla, čierne korenie, olej

POSTUP PŘÍPRAVY

Pripravíme si cesto: do misy rozbijeme 1 vajíčko, pridáme 1,5 dl vody, 0,2 dl kyslého mlieka, polovičku droždia a všetko dobre rozmiešame. Pridáme 0,5 kg hrubej múky, štipku polohrubej múky, štipku sódy bikarbóny, premiešame a rukami vytvarujeme vláčne cesto. Podľa potreby pridávame múku, ak sa cesto príliš lepí. Keď je cesto dobre vymiesené, dáme ho do misky, prikryjeme namočenou utierkou a dáme najlepšie nad radiátor, aby rýchlejšie nakyslo. Uvaríme si zemiaky, pridáme soľ, čierne korenie, kto má chuť môže pridať aj bryndzu, podusíme.Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkáme ho na čo najtenšiu hmotu a nožíkom nakrájame štvorce, veľkosť podľa toho, aké chcete mať pirohy veľké, ja väčšinou robím 5x5cm. Čajovou lyžičkou pripravené podusené zemiaky nakladáme na štvorčeky a cesto zlepíme buď to trojuholníkoveho tvaru alebo štvorčekového. Zapneme si sporák, do panvice dáme olej tak, aby boli pirohy aspoň do polovičky ponorené a pečieme z každej strany asi minútu. Vyberiem, necháme chvíľku odkvapkať olej a dáme do misky :-) A potom už len tlačíme :-) mňam