
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 hrnček pšena, 100g mrazeného listového špenátu, hrsť medvedieho cesnaku, olej, soľ, syr feta♥♥♥ 1 mladá cukina, 1 mladá cibuľka, 1 biele tofu, sójová omáčka, 100g mrazeného hrášku, olej, soľ♥♥♥ 1 mladá cukina, 100g mrazeného hrášku, 1 KL karí korenia, soľ, olej, medvedí cesnak, syr feta♥♥♥200g čerstvých šampiňónov, 1 mladá cibuľka, soľ, drvená rasce, medvedí cesnak, olej♥♥♥ NA SLADKO - jablko, hrozienka, orechy
POSTUP PŘÍPRAVY
V poslednej dobe som si veľmi obľúbila pšeno, je nenáročné na prípravu, ľahko stráviteľné, má vysoký obsah železa, fosforu, vápnika a vitamínov B1 a B2. Je bezlepkové a ako jediná obilnina zásadité. Vhodné pre všetkých na slano aj na sladko. Ponúkam vám štyri veľmi chutné varácie na slano.
![]() |
PRÍPRAVA PŠENA - pšeno dáme do misky, zalejeme vriacou vodou, zlejeme a opakujeme ešte 2x. Potom dáme pšeno na sitko, prepláchneme studenou vodou a necháme odtiecť. Dáme do hrnca, zalejeme 2 hrnčekami vody, pridíme trošku soli,oleja a dusíme 15 minút na miernom ohni. Potom vypneme, necháme dôjsť. Teraz si ho môžeme pripraviť na slano alebo na sladko. |
![]() |
Uvarené pšeno. |
![]() |
PŠENO SO ŠENÁTOM A CESNAKOM - špenát podlejeme troškou vriacej vody a necháme chvíľku podusiť, potom vodu vydusíme, pridáme nakrájaný medvedí cesnak, olej, chvíľku restujeme, nakoniec troška posolíme. Zmiešame s polovicou uvareného pšena, podľa chuti pridáme pokrájaný syr feta. Ak máte špenát rozmrazený alebo čerstvý, môže sa hneď orestovať na oleji spolu s medvedím cesnakom. |
![]() |
PŠENO S CUKINOU A TOFU SYROM - pokrájanú mladú cibuľku opečieme na troške oleja, pridáme cukinu pokrájanú na malé kúsky aj so šupou, opekáme, tofu pokrájame na kocky, pokvapkáme sójovu omáčkou, pridáme do panvice spolu s mrazeným hráškom a stále opekáme. Zelenina by nemala byť rovarená, ale urobená do chrumkava. Pridáme polovicu uvareného pšena a podľa chuti ešte dosolíme. ja som si tam ešte nasekala medvedí cesnak, ale nemusí byť. |
![]() |
PŠENO NA KARÍ - cukinu pokrájame na menšie kúsky aj so šupou a dáme opekať na olej za stáleho miešania. Potom pridáme mrazený hrášok, miešame, pridáme soľ a karí korenie. Do hotovej zeleniny primiešame uvarené pšeno podľa chuti, posypeme rozmrvený feta syrom a medvedím cesnakom podľa chuti. |
![]() |
PŠENO S HUBAMI - Mladú cibuľku osmažíme na troške oleja, pridáme pokrájané šampiňóny, opekáme, keď huby zmenšia svoj objem, pridáme soľ a drvenú rascu. Nakoniec vmiešame posekaný medvedí cesnak, prehrejeme a pridáme pšeno, zamiešame. Ak nemáme cesnak, môžeme použiť petržlenovú vňať. |