*♥*Vianočka*♥* bombová



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

330 g hladkej výberovej múky, 70 g kryšt. cukru, 125 ml mlieka, 15 g čerstvého droždia, 1 vajce, 65 g masla (alebo hery), 1/2 čL soli, hrozienka (vopred namočiť do rumu), na špic noža muškátový kvet, 1 čL citrónovej arómy, kúsky marcipánu,*** na potretie olej, vajce rozšľahané s mliekom

POSTUP PŘÍPRAVY

1) Namočíme hrozienka do rumu, odvážime potrebné ingrediencie
2) a v obvyklom poradí ich (okrem marcipánu) dáme do nádoby DP, spustíme program CESTO
3) Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, cesto trocha posypeme múkou a rukami ho vyformujeme do tvaru obdĺžnika. Trocha ho aj poplieskame, aby z neho vyhnali vzduch.
4) Na cesto rozložíme kúsky marcipánu (môže byť aj iné... napr. kandizované ovocie) a cesto zatočíme ako závin.
5) Cesto vložíme do vymastenej formy, pomastíme ho aj zvrchu a necháme ho prikryté kysnúť ešte 30 minút.
6) Vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme cca 25 minút.
7) Potom vianočku vyberieme a preklopíme ju na rovný plech alebo pekáč. Chrbát vianočky potrieme vajcom zmiešaným s 1 PL mlieka a dopečieme, kým získame želanú farbu. Upečenú dáme chladnúť na mriežku.

Kto chce klasickú vianočku, po vyklopení cesta ho rozdelí na časti, z ktorých treba vyformovať valčeky a tie sa potom splietajú. Ja som si chcela pred Veľkou nocou vyskúšať toto cestíčko, tak som si zjednodušila prácu a okrem toho som robila iba z polovičnej dávky (mnou tu uvedené prísady sú polovičná dávka)

bola trocha šišatá, lebo pri vkladaní do formy mi neposlušne padla vedľa nej :-) No a musela som ju zachraňovať, tak je trocha divná... ale chuťovo je mňam .-)
strašne som bola zvedavá, tak som nevydržala, kým vychladne... a ešte k tomu tá skepsa môjho muža :-/ ... no tak som odkrojila..
..a tak sme už potom odkrajovali ...ešte a ...ešte... :-) a aj skeptikovi chutila :-)
na jej reze vidno tie marcipánové kúsky a to tam je práve vynikoš!!!! :-) Takže na Veľkú noc budem robiť tú klasickú pletenú vianočku... či vlastne veľkonočku :-)