Cmarový chlieb s rascou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

30g čerstvého droždia (alebo 1 sáčok sušeného) 1 lyžička cukru 200g hladkej múky (najlepšie chlebovej) 150g pšeničnej celozrnnej múky 150g ražnej múky 2 lyžičky soli 2 lyžičky rasce (dávam mletú, celá mi v chlebe vadí) 100 ml vlažného mlieka 275 ml cmaru (alebo acidka, už som dávala aj zriedený jogurt) osolená voda na potierania

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept bol pôvodne určený na ručné miesenie, ja som upravila množstvá surovín pre DP a časť múky nahradila celozrnnou. DP používam len na miesenie, viac nám chutí upečený klasicky v rúre. Ale môžete skúsiť nechať všetko na DP. Je to náš najobľúbenejší chlieb, a ostáva veľmi chutný a nedrobivý aj na druhý deň.

Do DP nalejeme mlieko a cmar, na to múky, droždie, cukor na droždie, soľ mimo, rascu, zapneme program cesto.
Po ukončení programu cesto premiesime a sformujeme do okrúhleho bochníka, kt. položíme na plech vysypaný hladkou múkou (ja ho zvyknem zvrchu narezať do kríža).
Necháme asi pol hodiny nakysnúť.
Medzitým vyhrejeme rúru na 250°C.
Vykysnutý bochník potrieme osolenou vodou a vložíme do vyhriatej rúry.
Chlieb pečieme pri 250°C cca 10 min., potom teplotu znížime na 190°C a pečieme ešte cca 40 min
(je lepšie si to odsledovať). Počas pečenia ešte 2x potrieme slanou vodou.

Ak sa bude zdať, že chlieb sa rýchlo zafarbuje, ale zvnútra je nedopečený, znížime teplotu na 150°C - toto sa odhaduje ťažšie, ale ja pečiem tých 10+40 min, a keď ešte pred koncom pečenia chytá už pomerne hnedú farbu, tak teplotu znížim.

Pred vložením do rúry.
Upečený - na začiatku som si neustriehla tých 10 min., resp. odignorovala som kuchynský budík ,-) , takže je trochu tmavší. Ale chuťovo bol výborný.