Makovo-lekvárový veniec



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 330g polohrubej múky, 170ml mlieka, 1 vajce, 120ml oleja, 1 PL kryšt.cukru, 2 PL prášk.cukru, kocka kvasníc, trošku prášku do pečiva, štipka soli. * Náplň: slivkový lekvár, mletý mak, práškový cukor, mlieko. * Na potretie: 1 žĺtok.

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup nižšie...

Z kvasníc, teplého mlieka, kryšt.cukru a 1 PL múky si urobíme kvások. Keď kvások narastie, pridáme ostatné suroviny a vymiesime hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
Na náplň zalejeme mletý mak troškou horúceho mlieka, pridáme cukor a slivkový lekvár. Plnka by nemala byť ani príliš tuhá, ani moc riedka. Pomer podľa chuti, mak a lekvár zhruba 1:1. Koláč bude potom trošku kyselkavý, takže ak nechcete, lekvár nemusíte dávať, treba potom však dať viac mlieka.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a potrieme plnkou .
Zvinieme a stredom prerežeme.
Prepletieme cez seba...
... a stočíme do venca. Potrieme vyšľahaným žĺtkom.
Upečieme v predhriatej rúre - cca 30 min, pri 180°C, záleží od rúry, každá pečie inak...
Horúci koláč posypeme práškovým cukrom.