Torta z piškót
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Bez tejto torty sa u nás nezaobídu ani jedny Vianoce, Nový rok či Veľká noc. Túto tortičku mám suverénne najradšej už od malička. Dúfam, že bude tak chutiť aj vám... ;-)
Potrebujeme:
120g masla, 120g práškového cukru, 120g mletých orechov, 500ml mlieka, 4 žĺtky, vanilkový cukor a 4-5 balení piškót
POSTUP PŘÍPRAVY
1. Maslo a cukor rozpustíme vo vlažnom mlieku.
2. Keď mlieko vychladne, pridávame postupne rozšľahané žĺtky a orechy.
3. Dno tortovej formy vystelieme podľa uváženia fóliou alebo papierom. (My robievame v otváracej - aby sa dala bez problémov vybrať.
4. Do mliečnej hmoty namáčame piškóty (najlepšie po menších dávkach, aby sa piškóty príliš nerozpili).
5. Namočené piškóty ukladáme natesno vedľa seba na dno formy. (Osvedčilo sa začať od okrajov... ;) )
6. Vrstvy ukladáme na seba a pokračujeme, dokým neminieme všetky piškóty. (Vrstvy by mali byť zarovnané, takže nevadí, ak niekoľko piškót ostane. Však treba aj ochutnať, nie? :-D )
7. Zvyšok mliečnej hmoty a orechov vylejeme a rozotrieme po povrchu torty.
8. Nie je to síce nevyhnutné, ale torta potom lepšie drží pokope, ak sa na vrch torty položí hrniec s rovným dnom zaťažený vodou.
9. Tortičku necháme do druhého dňa odstáť.
10. Na druhý deň vyberieme z formy a potrieme zo všetkých strán pikantným lekvárom (my dávame ríbezľový).
U nás sa tortička ozdobuje nastriekanými ozdobami z vyšľahaného práškového cukru, bielka a citrónovej šťavy. Ozdobiť ju však môžete podľa fantázie. (Skúšala som už aj gumové medvedíky a iné zvieratká či úplne obyčajné, ale efektné lentilky.)
Takže - kočky a gentlemani - je to len a len na vás... ;)