Talianska jahodová torta s mandľovým likérom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 vajcia, 10 lyžíc amaretta / kvôli deťom som ale dala 3 kvapky mandľovej esencie/ , 20 dkg cukru, 5 dkg hladkej múky, 5 dkg gustinu, 0,5 kg jahôd, 10 dkg mandľových lupienkov, 1 dl mlieka, 1 l smotany na šľahanie, 2 van. pudingy

POSTUP PŘÍPRAVY

Torta je vynikajúca, osviežujúca a taká naozaj mandľová. Pripravovala som ju Emmke na meniny a zabudla som dať pokyn na odfotenie samotnej torty :-))))........

Žĺtky vymiešame so 125 g cukru dopenista.Z bielkov vyšľaháme za postupného prilievania amaretta alebo mandľovej esencie tuhý sneh. Gustin a múku zmiešame. Do žĺtkovej peny vsypeme múku s gustinom, zľahka vmiešame aj penu z bielkov. Takto pripravené cesto vlejeme do vymastenej tortovej formy priemeru 26 cm a pečieme vo vyhriatej rúre pri 175 stupňoch cca 25 minút. Keď je už hotové, necháme vychladnúť.
No veru vyzerala torta tak ako na obrázku v knihe :-))).
7 dl smotany so 125 g cukru dáme variť. V mlieku vymiešame pudingové prášky, ktoré ochutíme 5 lyžicami amaretta /alebo tými 2-3 kvapkami mandľovej esencie/. Týmto potom zahustíme vriacu smotanu. Hrniec odstavíme.
Jahody si umyjeme.Vychladnuté piškótové cesto v strede prekrojíme. Tortovú formu umyjeme a vložíme doň spodný diel piškótového cesta. Naukladáme naň jahody, hoci aj polené, ak sú veľké, každý podľa chuti...
Zalejeme ešte teplým krémom a prikryjeme vrchným plátom cesta. Necháme úplne vychladnúť a potom vložíme do chladničky aspoň na 4 hodiny.
Na zdobenie použijeme dobre vychladenú a vyšľahanú šľahačku, jahody a nasucho opražené mandľové lupienky. V mojom prípade to boli farebné cukrové ozdôbky a anjelské postavičky z cukru kupované v Kauflande. Samozrejme, tu sa medze nekladú, každý si podľa chuti a príležitosti môže túto tortu ozdobiť ako len chce! Je to len na Vás! Ja Vám k nemu prajem veľa úspechov a dobrú partiu!