DOMÁCI VOŇAVÝ CHLEBÍK

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1kg hladká múka - najlepšia je chlebová, celozrnná, alebo špaldová, prípadne "pol na pol", 3-4 uvarené zemiaky , 1 polievková lyžica /PL/ soli, 1-2 PL rasce, 2 PL octu, pol litra vlažnej vody. Kvások - /kocku 42g droždia rozmrviť v deci vlažnej vody s 1 PL cukru/

POSTUP PŘÍPRAVY

Múku treba nechať cez noc zohriať v kuchyni a pred použitím preosiať cez husté sito.
Z droždia a cukru si urobíme kvások.
Pridáme k múke, popučeným uvareným zemiakom, pridáme soľ, vlažnú vodu, ocot a rascu a vypracujeme cesto.Miesime 10-15 min.
Necháme 30 min.kysnúť, premiesime a znovu necháme 15 min kysnúť.
Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku rozrežeme na dve rovnaké časti a vyformujeme dva bochníky.
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie,/ nie tesne vedľa seba/ necháme podkysnúť a pečieme 60 min. pri 185-190 st.
Pred dopečením asi 10 min. chlebík potrieme čistou vodou potom sa nám pekne zapečie.
Upečieme si 2 ks chutného 700gr. voňavého chlebíka.