Vanilkovo-citrónová vianočka ®



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 PL Limoncella, 500 g polohrubej múky, 42 g čerstvého droždia, 100 g jemného kryštál.cukru, 2 PL vanilkového cukru, 1 vanilkový struk- zrniečka vyškriabať, ½ čl soli, citrónová kôra z 1 citróna, 3 žĺtky, štipka kardemonu, 150 g masla, 250 ml mlieka, 2 PL mandľových lupienkov na posypanie, 1 vajce rozšľahnuté s trochou mlieka na potretie, prípadne práškový cukor na posypanie (nemusí), špeciálna papierová forma na pečenie (viac info o nej nájdeš v linku na vianočku v recepte na povvi.com)

POSTUP PŘÍPRAVY

DAKUJEM, ZE NEPORUSUJETE ZAKON ANI MOJE AUTORSKE PRAVA NA RECEPTY ANI ICH COPYRIGHT ICH NEOPRAVNENYM A PROTIZAKONNYM KOPIROVANIM V KOMENTAROCH NA TOMTO WEBE.

Do misy preosej múku, pridaj mletý kardamon, vanilkový prášok a soľ a všetko dobre premiešaj metličkou. V strede zmesi sprav jamku. Do jamky podrv droždie s trochou cukru a pridaj postrúhanú citrónovú kôru, žĺtka, Limoncello a za prilievania vlažného mlieka zapracuj cesto. Tesne pred úplným zmiesením všetkých surovín pridaj aj zmäknuté maslo a vymies trošku hustejšie cesto. Vianočku nechaj kysnúť aspoň 45 minút pri izbovej teplote, prikrytú potravinárskou fóliou.

Vykysnuté cesto prelož na pomúčenú dosku a rozdeľ ho na 3 rovnaké diely. Z každého dielu sprav šúľky a spleť ich do vrkoča. Hotový vrkoč zatoť do uzla vianočku vlož do pripravenej formy na pečenie (alebo do truhlíka), alebo na plechu vyloženom papierom, alebo fóliou na pečenie a nechaj ju ešte 45 podkysnúť.

Po vykysnutí ju potri zmesou vajca s mliekom, ozdob mandľovými plátkami a peč ju 10 minút na 190°C (teplovzdušné rúry -20°C), potom stiahni teplotu o 10°C a peč ďalších 45 minút.

Na záver ju môžeš posypať práškovým cukrom.

Recept na Limoncello nájdeš tuto: http://povvi.com/limoncello/

Detailný fotopostup na vianočku nájdeš tuto: http://povvi.com/vanilla-citroen-kerstbrood/