Špargľovka krémovka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g bielej špargle *
olej *
1 cibuľa *
3 zemiaky *
1 l vody + bujón (alebo 1 l vývaru) *
250 ml smotany na varenie *
muškátový orech *
soľ *
pažitka

POSTUP PŘÍPRAVY

Výborná krémová polievočka. Ak na ňu budete mať chuť mimo sezóny špargle, kľudne ju uvarte zo sterilizovanej, resp. mrazenej špargle.

1. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, ...
2. ... pridáme nakrájané zemiaky a ...
3. ... vodu s bujónom (resp. vývar).
4. Kým prichystáme špargľu, akurát sa nám uvaria zemiaky. Špargľu ošúpeme, odrežeme hlavičky a stonky nakrájame.
5. Všetky kúsky špargle dáme variť k zemiakom na 8-10 minút.
6. Po uvarení hlavičky špargle vyberieme do misky a polievku zmixujeme.
7. Dáme ju znova variť, hlavičky vrátime do polievky, prilejeme do nej smotanu na varenie ...
8. ...a trošku nastrúhaného muškátového orieška.
9. Polievočku zamiešame, prípadne ak treba, dochutíme soľou, necháme pár minút prevrieť a máme hotovo.
10. Ozdobíme pažítkou a servírujeme. Dobrú chuť!