
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
500 g bielej špargle *
olej *
1 cibuľa *
3 zemiaky *
1 l vody + bujón (alebo 1 l vývaru) *
250 ml smotany na varenie *
muškátový orech *
soľ *
pažitka
POSTUP PŘÍPRAVY
Výborná krémová polievočka. Ak na ňu budete mať chuť mimo sezóny špargle, kľudne ju uvarte zo sterilizovanej, resp. mrazenej špargle.
![]() |
1. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, ... |
![]() |
2. ... pridáme nakrájané zemiaky a ... |
![]() |
3. ... vodu s bujónom (resp. vývar). |
![]() |
4. Kým prichystáme špargľu, akurát sa nám uvaria zemiaky. Špargľu ošúpeme, odrežeme hlavičky a stonky nakrájame. |
![]() |
5. Všetky kúsky špargle dáme variť k zemiakom na 8-10 minút. |
![]() |
6. Po uvarení hlavičky špargle vyberieme do misky a polievku zmixujeme. |
![]() |
7. Dáme ju znova variť, hlavičky vrátime do polievky, prilejeme do nej smotanu na varenie ... |
![]() |
8. ...a trošku nastrúhaného muškátového orieška. |
![]() |
9. Polievočku zamiešame, prípadne ak treba, dochutíme soľou, necháme pár minút prevrieť a máme hotovo. |
![]() |
10. Ozdobíme pažítkou a servírujeme. Dobrú chuť! |