Ryža na dva spôsoby



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Dlhozrnná ryža (najviac sa mi osvedčila LAGRIS a klasická v papierovom sáčku), cibuľa, olej, soľ, vegeta, rasca, voda

POSTUP PŘÍPRAVY

Dovolila som si pridať spôsob prípravy ryže, ako ju robím ja. Neprihorí mi a nemusím jej venovať pozornosť. V živote som ju na iný spôsob robila len raz a poviem Vám, že to nedopadlo dobre. Neviem, či bol viac zodratý hrniec, alebo moje ruky...

1. spôsob - príprava v mikrovlnke: ryžu (cca 300 g) preberiem, premyjem, aby bola číra, nasypem do misy z jenského skla, posolím, pridám vegetu, nadrobno nakrájanú cibuľu, kto chce aj rascu, prilejem cca (olej dávam od oka, asi tak 3 lyžice). Zalejem vodou, aby bola nad úrovňou ryže viac než 1,5 cm. Dám do mikrovlnky cca na 9 min. (mám o výkone 900 W - s menším asi trošku dlhšie, už si poznáte svoje mikrovlnky) ***nezakrývam***, vykypela by.
Po uvedenej dobe *ihneď vyberiem*, vody tam musí byť ešte stále nad úrovňou ryže - premiešam
teraz zakryjem tak, aby neunikala para a znovu na tú istú dlhú dobu nechám dovariť. Keď je suchšia, dolejem ešte vody a dovarím. Každému vyhovuje iná konzistencia. Po celý čas je spustená funkcia ohrev.
hotovo
2. spôsob - v elektrickej rúre: ***najradšej mám tento spôsob***- ešte ani raz nebola suchá -na oleji si spražím nadrobno nakrájanú cibuľu, pridám poriadne prepláchnutú ryžu (aby stekala číra voda), posolím, pridám trošku vegety, rasce, osmahnem, dolejem vody - málilinko viac, než 1 cm nad ryžou), premiešam (niekedy pridám aj klinček - záleží, k akému jedlu), a nechám prikrytú udusiť na prostrednom rošte elektrickej rúry na tých 200° C takých 20 minút. Už nepremiešavam počas dusenia. Neprihorí, nebojte sa. Medzitým si môžem pripravovať mäsko, alebo sa venovať niečomu inému. Ak by sa po vytiahnutí zdala suchá, treba doliať len 0,5 dl vody alebo vývaru a nechať ešte dodusiť, alebo ak je veľmi mäkká, nechať dôjsť. Nemalo by sa to stať, ale záleží od toho, akú konzistenciu máte radi.