Zapekane cestoviny so syrovo-smotanovou omackou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cestoviny - 1 balicek, 500 ml sladkej smotany, syr - platkovy, Niva, taveny z crievka ( podla chuti), Emental /Eidam, 2-3 paradajky, maslo, bazalka, mlete cierne korenie, sol

POSTUP PŘÍPRAVY

Najprv si dame varit cestoviny, asi vie kazdy, ako ich ma rad (ja v mierne osolenej vode) , zaroven zohrejem sladku smotanu, v ktorej potom rozpustime syr (ak chcete, tak aj viac syrov) a miesame, kym nie ej syr rozpusteny a smotane nezhustne, potom pridame trosku cierneho mleteho korenia, a trochu soli. Paradajky si pokrajame na kocky, do hrnca dame cca 1PL masla a zaroven tam supneme tie nakrajane paradjky, premiesame a ked to zacne rozvoniavat a uvidime, ze paradajky su zmaknute, odstavime. Cestoviny scedime (ja ich aj preplachujem).
Zapekacie misu vymastime maslom, dame vrstvu cestovin, poukladame polovicu orestovanych paradajok, posypeme bazalkou (ak mate, moze byt aj cerstva) a zalejem priblizne polovicou omacky. Potom opat poukladame zvysne cestoviny a cely postup s paradajkami, bazalkou a omackou zopakujeme. Vrch posypeme nastruhanym syrom Ementalom (alebo aj iny, ktory mate po ruke) a vlozime do vyhriatej rury cca na 15-20 minut. Ked uz je syr roztopeny a taky chrumkavy , vyberieme, a servirujeme. Dobru chut :)
(Ja na vrstvu paradajok davam aj nakrajanu sunku alebo slaninku - pre inspiraciu).