Pohánková "jaternicová" kaša :-)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

na 3 porcie: 250-300 ml pohánky, 1 veľká cibuľa, 1 pór, korenie 4 farieb, majoránka, vločky Nori, lahôdkové droždie (Tebi), olivový olej, morská soľ. Príloha - kyslá kapusta z vlastnej pivnice :)

POSTUP PŘÍPRAVY

Ospravedlňujem sa za foto - fotené v práci mobilom, keďže večer som už hrniec len odložila a šla spať :-). Prisahám, že to je nepoužité a prudko jedlé :-).
Recept je vymyslený, vznikol ako snaha o zdravšiu stravu po období sviatkov :-). Pohánka sa v posledných rokoch dostáva do povedomia ako súčasť zdravej výživy, hoci bola považovaná za jedlo chudobných. Viac o pohánke, jej výživovej hodnote je možné naštudovať tu:
http://www.strava.sk/showdoc.do?docid=6420

Nori vločky - Nori je jedna z najrozšírenejších a najpoužívanejších morských rias s príjemnou chuťou, jednoduchou prípravou a hlavne jedinečnými nutričnými hodnotami - nejdem to tu zahlcovať - všetko je na webe :).

Lahôdkové droždie - tebi droždie - nie je určené na kysnutie, ale na dochucovanie jedál ako zvýrazňovač chuti alebo vône do polievok, nátierok, zeleninových jedál atď. Sú to inaktivované kvasnice, v niektorých prípadoch sú použité pivovarské kvasnice aj so sladovým výťažkom. Pridáva sa do hotového jedla na zvýšenie biologickej hodnoty jedla. Nemá kvasiace účinky a ani nenarušuje črevnú flóru a nespôsobuje poruchy trávenia, čo sa môže vyskytnúť pri konzumácii čerstvých kvasníc dokonca aj po tepelnej úprave. Obsahuje veľmi kvalitné bielkoviny, vitamíny skupiny B, minerálne látky, stopové prvky, nukleotidy, voľné aminokyseliny.

POSTUP:
***********
1. Pohánku prepláchneme vo vode a dáme variť do dvojnásobku vriacej vody na 10 minút (varíme na miernom ohni). Potom odstavíme a necháme dôjsť - minimálne tých 10 minút.
2. Cibuľu si nakrájame na drobno, pór tiež a osmahneme spolu na olivovom oleji. Mierne osolíme - ale len trošku, ako hlavné ochucovadlo sa použije lahôdkové droždie a dosoliť sa môže nakoniec podľa chuti. Okoreníme čerstvo namletým korením 4 farieb.
3. Pridáme pohánku a spolu osmahneme, pridáme výdatnejšie množstvo majoránky. Ideálna je čerstvá , poslúži aj sušená, tú vždy pomrvím medzi prstami, aby uvoľnila arómuš. Ak sa nám všetka voda odparila, podlejeme trochou vody - tebi droždie totiž nasaje vodu a bude to príliš hutné. Nakoniec odstavíme, pridáme 1-2 PL nori vločiek (môžu sa používať ako petržlenová vňať) a cca 5-6 PL lahôdkového droždia. Poriadne premiešame a na záver prípadne dosolíme podľa chuti. Ja skôr robím pikantnejšie ako slané :-)