Ovocná energetická bomba



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

200 g sušeného ovocia (ideálne sú marhule, brusnice, slivky, jablká - ale aj figy, ďatle....), 2 ČL melasy, 110 g trstinového cukru, 120 mletých vlašských orechov, cca 3 PL mletých lieskových orechov, 1 žĺtok, rumová alebo punčová príchuť, kakaový prášok podľa chuti - na toto množstvo to vidím cca 1 PL

POSTUP PŘÍPRAVY

Trošku na úvod - sladkosti nemusia byť len prázdnymi kalóriami ukladajúcimi sa do pneumatík :), ale môžu byť aj chutné a zdravé a súčasne nám môžu dodať tak potrebnú energiu na fungovanie na plný plyn. Recept som našla niekde na nete, vytlačila a až teraz som vyskúšala - dni sú ešte stále krátke, energia sa nám stále slnkom nedobíja, tak prečo to nevyskúšať?
Základom je sušené ovocie - nabíja energiou, stará sa o prísun vitamínov, podporuje trávenie, funguje ako prirodzené preháňadlo. Vysoký podiel vlákniny v ňom zlepšuje trávenie a odstraňuje zápchu.
V pôvodnom recepte bola 1 PL rumu, to som zrušila hneď. Naše deti majú radi punčové koláče, tak som dala pár kvapiek punčovej arómy - ale nie je treba vôbec nič. Ten žĺtok tam nabudúce tiež nedám. Ubrala som z cukru - melasa je sladká dosť, aj keď nie každému chutí. Dá sa plnohodnotne nahradiť medom, javorovým sirupom, agávovým sirupom.... Možno aj ten trstinový cukor úplne nahradím medom - toto je na každom, ako má čo rád. Ja som dala menej cukru a šupla nejakú tú lyžicu javorového sirupu. Hmota má byť lepivá, ale pevnejšia, čiže stačí pridávať mleté orechy a spracovať tak, aby nám hmota držala pokope.

Okrem punčovej arómy pripravené suroviny
Na drobno si posekáme sušené ovocie
Pridáme melasu, trstinový cukor, mleté orechy, žĺtok a vypracujeme hutnú hmotu
Hmotu vytvarujeme na tvar valca
Zabalíme do alobalu a necháme v chlade stuhnúť. Samozrejme tiež nech sa chute navzájom "skamarátia". Po stuhnutí povrch oblepíme v mletých alebo sekaných orechoch, nakrájame a dobíjame energiu :)