Rýchly makový koláč

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
150 g mletého maku, 150 g kryštálového cukru, 300 g polohrubej výberovej múky, 1 kypriaci prášok, 1/2 l vlažného mlieka, 1 dl oleja
POSTUP PŘÍPRAVY
Tento recept som dostala asi pred desiatimi rokmi od mojej kolegyne. Je to taký "pohotovostný" koláč" v našej domácnosti, a mnohé ho už možno poznáte.
 |
potrebné suroviny... |
 |
Rúru si dáme zohriať na 150 °C. Cukor si rozmiešam vo vlažnom mlieku |
 |
pridám olej, múku zmiešanú s kypriacim práškom, mak, vymixujem. Nesmie to byť tuhé. Ak sa zdá, doliať ešte 1 dl mlieka. |
 |
nalejem na Cerou vymastený a múkou vysypaný plech. Odporúčam pekáč, alebo aspoň o 3/4 menší plech, než je bežný - ja som to teraz dala na plech s vn. rozmermi 28x37 cm, a narástol mi len na 2 cm. Alebo si upraviť množstvo surovín, aj o polovicu viac. Pečieme do tých 20 min. - vrch by mal byť zapečený dozlatista. |
 |
Na polevu potrebujeme: 250 g kryštálového cukru, 3 polievkové lyžice mlieka, 3 lyžice citrónovej šťavy. Zohrejem si mlieko, pridám cukor, nechám ho rozpustiť /nerozpustí sa úplne/, pridám citrónovú šťavu. Pridám zo dve kvapky oleja a vymiešam dohladka. Vylejem ešte na horúci koláč. |
 |
Koláčik nechám vychladnúť. Krájam tenučkým nožom namočeným v horúcej vode. Poleva ani nemusí byť, môže byť pofŕkaný aj citrónovo-cukrovou šťavou, alebo posypaný práškovým cukrom. |
 |
Tu je to vidieť, že som to tým plechom zbabrala. |