
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
350g ražná celozrnná múka, 300g špaldová celozrnná, 300g hladká múka T650, 30g otruby (akékoľvek), 250ml polotučné mlieko, 1vajce, 40g olivový olej, droždie, 5g soľ, 10g cukor NAPLN: paradajkový pretlak, chudá šunka, nízkotučný tvrdý syr, cesnak, oregano (alebo podľa chuti a fantázie.
POSTUP PŘÍPRAVY
Tááák a máme tu zase niečo pre "zdravojedcov" :) alebo pre tých, ktorí sa snažia aspoň trošku ozdraviť svoj jedálniček. Recept mám zo stránky chudnutie-ako.sk, kde ho možno nájsť ako "celozrnné inšpirácie". V podstate si toto cesto môžte naplniť čím chcete. A ideme na postup. Buď si pripravíme kvások a postupujeme ako pri príprave klasika kysnutého alebo všetko šupneme do pekárničky a zapneme program cesto. Ja som zvolila pekárničku. Aj droždie som dala sušené, málokedy mám doma čerstvé. Hotové cesto si rozdelíme, vykydneme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na nie príliš tenký plát. Navrch natrieme paradajkový pretlak, do ktorého sme pretlačili cesnak. Cesto môžeme teraz poprekladať, ale pozor, bude to riadne vlhké a preto podsypávajte kopec múky. Ja som jednu časť cesta takto prekladala, ale pri druhej sa mi už nechcelo s tým hrať :) Takže ak poprekladáme cesto s pretlakom, opäť si ho rozvaľkáme a posypeme šunkou a syrom. Zvinieme do rolády a krájame trojuholníčky, ktoré potrieme bielkom a posypeme kadejakými semienkami. Necháme ešte podkysnúť a pečieme pri 180 stupňoch Celzia.
![]() |
Začíname s posýpaním cesta. Toto je uz druhé cesto, kde sa mi nechcelo prekladať cesto s pretlakom :) |
![]() |
A tu už pripravené na podkysnutie a pečenie |
![]() |
Zmizli rýchlosťou blesku, keď ich objavil môj chlap :) Najlepšie sú čerstvo upečené, ale nepohrdneme nimi ani druhý deň (ak ostanú). Robila som z polovičnej dávky, čo už ľutujem :) A na časť som prisypala aj salámu, nech si ten môj trochu aj užije :D |