Szalkaliás (salkaliaš) - zákusok zo salajky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g hladkej múky, 130g práškového cukru, 1 Palmarin, 1 vajco, ¾ sáčku salajky, 100ml mlieka.......Na plnku: 900ml mlieka, 4-5 hrste hrubej múky, , 4-5 hrste kryštálového cukru,
1 Palmarin, alebo 200g Hery, 2 ČL kakaa, 2-3 ČL mletej kávy

POSTUP PŘÍPRAVY

nižšie............

Babenky tento zákusok je fantastický, robila nám ho moja nebohá babka a vždy sme sa naňho tešili, pamätám sa ako malé decko, že keď išiel zájazd z dediny kde bývala babka do Maďarska , celý autobus musel nakúpiť pre celú dedinu Salajku, ktorá je veľmi dúležitá ingrediencia v tomto lahodnom zákusku. V Maďasku ho predávali v takých malých žltých umelohmotných súdkoch, nemali viac ako 4cm. Dnes už nemusíme chodiť na zájazdy k susedom, je ju dostať aj u nás pod názvom Salajka, tak poďme na postup.

to je "ONA" - už otvorená , no nestihla som odfotiť pred použitím
Zohrejeme mlieko, do vlažného nasypeme ¾ sáčku salajky necháme napučať, skoro ako kvások
Kým sa salajka nafukuje, pripravíme si suroviny na cesto do misky a zalejeme nafučanou salajkou, vypracujeme cesto , ako linecké
Vypracované cesto
Rozdelíme na 3 časti, každú zvlášť rozvaľkáme , preložíme na opačnú stranu pomasteného plechu s nízkymi okrajmi, bolo by super, keby sme mali tri takéto plechy, lebo cesto sa upečie veľmi rýchlo, treba striehnuť , aby sa nepripieklo, neradila by som vám pripravovať ďalšie cesto keď sa jedno pečie, to nestíhate a môže sa ľahko stať že sa prepečie a to nie je dobré lebo sa bude cesto trúsiť
Ja si cesto prekladám na tri časti a tak sa mi jednoduchšie prenáša na plech, tam ho vlastne rozložím
Prenesené na plech , už len rozložiť
Pripravené na pečenie
Po jednom dáme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme asi 6 minút, cesto sa má v rúre nadvihnúť, potom ho necháme asi 1-2 minúty a vyberieme, má ostať pekne biele, nesmie zhnednúť, nezľaknite sa „ vône“, ktorá sa začne šíriť vašou kuchyňou
Pozor, keď otvárate rúru v žiadnom prípade sa nenadychujte , to cesto strašne „vonia“ aj v očiach štípe
Upečené vyberime z rúry, ja si ho podberiem takouto lopatku a zosunieme z plechu, takto upečieme všetky tri cestá
Na plnku uvaríme v mlieku hrubú múku na kašu.
Do horúcej kaše dáme kryšt. cukor, dobre premiešame
hneď pridáme Palmarin, alebo Heru (ja som robila s Palmarinom), premiešame, aby sa rozpustil v horúcej kaši
pridáme kakao,
mletú čiernu kávu,
premiešame a plnka je hotová, nečakáme, kým vychladne hneď natierame na cesto
Ja dávam opak plechu cesto , potriem jednou polovicou plnky, zase dáme cesto druhú polovicu plnky a zakryjem posledným cestom( tento krok som nestihla nafotiť) tochu zaťažím a nechám vychladnúť
nakrájame popráškocukrujeme a papáme, možno by sa niekomu žiadalo aspoň pofrkať čokoládou, ale to neodporúčam, podľa mňa by čokoláda pokazila chuť tej vynikajúcej plnky, je to lahodný, jemnulinký zákusok ako perinka