Peniažky so šúľancami

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1kg v šupke uvarených zemiakov, 200g hrubej múky, 50g hladkej múky, 1 vajce, soľ.........slivkový lekvár, 150g masla, 6-8 PL preosiatej strúhanky
POSTUP PŘÍPRAVY
v obrázkovom postupe
 |
z múky, vajca soli a vychladených a pretlačených zemiakov spracujeme na cesto |
 |
z masla odrežeme asi 1cm prúžok a popražíme na ňom preosiatu stúhanku v panvici a zbytok masla poražíme v kastróliku |
 |
cesto rozdelíme na 4 časti, z troch urobíme peniažky |
 |
a to tak že cesto rozvaľkáme , nožom si naznačíme polovicu, ale neprerežemem cesto, na jednej polovici si predznačíme vykrajovatkom kolieska, ja mám rada menšie , tak som použila pohárik s priemerom 4,5cm |
 |
do predznačených koliesok dáme slivkový lekvár a prehodíme naň druhú polovicu cesta |
 |
okolo lekváru cesto popritláčame |
 |
a vykrojíme kolieska, toto zopakujeme aj zo zvyšnými dvoma časťami cesta |
 |
poslednú časť cesta a zbytky zhnetieme dokopy |
 |
narežeme na niekoľko častí , z ktorých šúľame šúľance |
 |
aby to šlo rýchlejšie dala som si dvadlhé šúľky vedľa seba a krájala som ich spolu |
 |
najprv som vyvarila šúľance, zaliala troškou masla, posypala pr. cukrom aj strúhankou a premiešala |
 |
potom som vyvarila peniažky, keď takto vyplávajú na povrch, ešte minútu povrú a sú hotové, vybrala som ich z vody dala na šúľance, zaliala zbytkom masla, posypala strúhankou a ešte trochu pocukrovala a nemiešala som ich len som tak poprehadzovala v miske, aby sa nepotrhali peniažky |
 |
nakoniec naložíme na taniere pred svojich hladošov a čudejeme sa ako rýchlo miznú z povrchu zemského (taniera) |