Hamburské bravčové stehno (10porcií)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg bravčové stehno, 200g šunka, 150g sterilizované uhorky, 30g soľ, 150g koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen), 100g cibuľa, 150g margarín, 50g slanina bez kože, 3g divé korenie (nové korenie, celé čierne, bobkový list, tymian), 50g citrón, 50g ocot, 900g voda , 100g hladká múka, 50g horčica, 20g cukor, 500g mlieko, 100g smotana 12%,
PRÍLOHA: žemľové knedle, karlovarské knedle

POSTUP PŘÍPRAVY

Plátok duseného bravčového stehna, nakrájaný cez vlákno a poliaty krémovou omáčkou. Na povrchu mäska je šunka nakrájaná na rezančeky a uhorka. Mäsko je šťavnaté, má typickú vôňu a chuť, je prešpikované šunkou a uhorkou. Omáčka je smotanovožtkastá, má jemnú pikantnú chuť a hustejšiu konzistenciu..... toľko sa píše v normách v reštauračnom stravovaní....
1. Opracované, umyté, osušené stehno prešpikojeme polovičnou dávkou šunky, kyslých uhorie a osolíme.
2. Očistenú a umytú koreňovú zeleninku a cibuľu nakrájame na plátky a na polovičnej dávke rozohriateho tuku s pokrájanou slaninkou krátko popražíme.
3. Do základu vložíme pripravené mäsko, pridáme divé korenie, starostlivo opláchnutý citrón, nakrájaný na tenké plátky, mäsko zastrekneme octom, mierne zalejeme horúcou vodou, prikryjeme pokrývkou a dusíme domäkka.
4. Počas dusenia mäso obraciame, podlievame vlastnou šťavoua podľa potreby podlievame horúcou vodou.
5. Mäkké mäso zo šťavy vyberieme, šťavu zahustíme zápražkou pripravenou z tuku a preosiatej hladkej múky.
6. Potom ju rozriedíme vodou, dochutíme horčicou, cukrom, rozmiešame drôtenou metličkou a za občasného miešania varíme najmenej jednu hodinu.
7. V priebehu varenia pridáme do omáčky mlieko a nakoniec zjemníme smotanou.
8. Uvarenú omáčku precedíme cez husté cedidlo do čistého hrnca a ešte raz krátko povaríme.
9. Druhú polovicu dávky šunky a kyslých uhoriek nakrájame na tenké rezančeky.

ked mäsko prešpikujete po vlákne, bude aj pekné a efektné.... je pekné, ked do šunky zrolujete uhorku a tatko špikujete :)
šunku s uhorkou som porestovala na troške tuku a potom som to šupla do hotovej omáčky :)
karlovarský knedlík nahradil obyčajný...aj tak to bolo fajn