Slaninkové pagáčiky so syrom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

200 g prerastenej slaninky, 1 kocka droždia, 1 KL cukru, 1 dl teplej vody, 400 - 450 g hladkej múky (ja som použila zmes na chlieb + špaldovú múku chlebovú), 100 g tvrdého syra, 1 dl oleja, 1 KL soli, vajíčko na potretie + sezam, rasca a pod.

POSTUP PŘÍPRAVY

Ďalšia inšpirácia z varechy.sk, akurát som zamenila múku za zmes na chlieb.

Slaninku nakrájame na menšie kúsky, vyškvaríme, potom precedíme a necháme si len škvarky. Kvások si pripravíme pomocou vody, cukru a droždia. Pridáme ho do múky spolu s soľou, olejom, vychladnutými škvarkami, postrúhaným syrom a vypracujeme cesto, podľa potreby pridávam teplú vodu a múku, ak treba. Necháme kysnúť aspoň 45 minút.
Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm a vykrajujeme malé pagáčiky.
Dáme na plech pokrytý papierom na pečenie, potrieme vajíčkom, posypeme sezamom a dáme piecť na 200°Celzia cca 10 - 15 minút.
Upečené, mohli byť aj bledšie. Z tejto dávky mi vyšli dva plechy. Čakala som návštevu, ale skoro sa im neušlo, sú úžasné.