Tvarohové koláče, u nás zvané bialoše



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1/2 kg hladkej múky špeciál, 12 ML kryšt. cukru, 2 a pól dcl mlieka, 40 g kvasníc, 3 žĺtka, 1/2 vanilkového cukru, 2 dcl oleja, trošku soli... PLNKA: 250 g hrudkového tvarohu napr. Rajo, 1 žĺtok, 1 vanilkový cukor, 2 PL cukru-alebo podľa chuti, citr. kôra... džem... hrozienka

POSTUP PŘÍPRAVY

Tieto koláče pekávala moja zlatá babka, odmala si pamätám, ako každé sviatky nechýbali bialoše na našom stole, ako som jej chodila pomáhať mastiť, dávať hrozienka, dojedala tvaroh z misky :-) samozrejme ona nemala žiaden recept, mala to ako sa povie "v rukách", pridávala do cesta čo bolo treba len podľa toho ako miesila a cítila, že to ešte nie je ono... pekávala na svadby bialoše, makové rožky, záviny a každý vedel, že sú to vynikajúce koláče od mojej starkej... teraz, keď je už v nebíčku, tak štafetu kysnutých koláčov akoby prebrala moja mamina, ale prišiel čas, keď i ja skúšam aspoň trošku priblížiť sa k tým babkiným koláčikom :-)

Z mlieka, cukru a kvasníc urobíme kvások, ktorý vmiešame do múky, pridáme, štipku soli, žĺtka, nakoniec zapracujeme olej. Cesto poriadne vymiesime, až sa až oddeluje od steny misy... ak by sa aj zdalo, že je tam dosť oleja, netreba sa báť, vypracovaním cesta sa akoby stratí...
Necháme na teplom mieste vykysnúť... cca do 3/4 hodiny, mne to oznámila miska kyska, ked sa otvorila, keďže som robila z kila múky :-)
Cesto vyklopíme na dosku, už nemiesime...
Vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm... ak chcete väčšie koláčiky, tak aj hrubšie môžete nechať... pohárikom vykrajujeme kolieska...
ktoré kladieme bud na vymastený plech alebo dáme papier na pečenie... menšou naberačkou alebo spodkom pohára urobíme jamky a ešte prstami trošku cesto porozťahujeme...
Okraje ponatierame rozmiešaným vajíčkom...
Do jamky podávame trošku hustejšieho lekváru-tentokrát som mala redší, trošku aj niekde vytiekol, takže radšej hustý a na džem dáme tvarohovú plnku a do stredu hrozienka...
Zo zvyšku cesta boli "pupáčiky" :-)
Pečieme vo vyhriatej rúre na 220 stupňoch asi 15-20 minút, ale treba sledovať, aby boli pekné hnedasté aj zospodu...
Potom už len nechať vychladnúť a maškrtiť :-)
Zo zvyšných bielkov som upiekla orechový suchár...