Vianočná/Silvestrovská kapustnica - "Životabudič"



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Tak mi trvalo pár rôčkov, kým som našla pre moju rodinku tú "našu kapustnicu“ :) Už ju aj moja mamka varí podľa mňa :) Množstvo je na cca 6 litrov poctivej kapustnice. Suroviny: Údené koleno (plece, krkovička, rebierka, skrátka - pekné voňavé údené mäsko) cca 1 kg, // 2 kg kyslej kapusty // 2 cibule // 4-6 strúčkov cesnaku // Celé čierne korenie (20 ks) // Celé nové korenie (8-10 ks) // Bobkový list (3-4 ks) // Mletá sladká paprika (4 ČL) // Mletá pálivá paprika (1/2 ČL) alebo primeraný kus feferónky // Mleté čierne korenie (2 ČL) // Mletá rasca (1 ČL) // Vegeta (Dobrotka) (2 ČL) // Hovädzí bujón (2 ks) // Sušené hríby (2-3 hrste) // Domáca údená klobáska (20-30 cm) // Šľahačková smotana 33% (malá-2 ks)

POSTUP PŘÍPRAVY

Najskôr dáme variť údené mäsko do studenej vody tak, aby bolo podľa možnosti ponorené, zakryjeme a necháme pomaly variť aj 2 hodiny, kým je úplne mäkké (odpadáva od kosti), tým máme základ na našu kapustnicu. Následne môžeme ho vybrať, ale ak máme dostatočne veľký hrniec, nemusíme.
Pridáme kapustičku, pre lepšiu manipuláciu pri konzumácii doporučujem pokrájať na drobnejšie, ja som dala prvé kilo komplet aj so šťavou (a veru „písala“ :) my takú máme radi), ale druhé kilo už radšej bez šťavy, každému podľa vkusu a hneď dáme všetky koreniny: celé + mleté čierne korenie, celé nové korenie, sladkú + pálivú papriku, bobkové listy, cesnak a cibuľu pokrájané nadrobno, vegetu (bez Glutamanu), ďalej mletá rasca, masox-hovädzí bujón, sušené huby (môžete predtým namočiť, tie kupované nie a nie zmäknúť), zatiaľ nesolíme. Dolejeme vodou, kľudne viac, vyvarí sa, zakryjeme a pomaly varíme a varíme, čím dlhšie, tým lepšie, všetky chute nech sa pekne vyvaria a vydajú svoju chuť.
Ak ste tam nechali to mäsko, tak ho vyberte (čo si budeme vravieť, supy už dávno krúžia za tými vôňami:)), keď sem-tam ostane kúsok, nevadí, chlapov to poteší :) a dolejte primerane vodu. Ja to varím takmer celý deň, na pomalom ohni, po cca 2-3 hodinách tam hodíme klobásku, VCELKU (zachová si chuť aj odovzdá čo-to do polievočky) a ešte kľudne hodinku nech si tam bublá. Potom ju vyberieme, pokrájame na tenké kolieska a hodíme naspäť. A už je čas na finále:
Dve sladké smotanky vylejeme do misky, pridáme tak 2-3 PL hladkej múky, nechceme z toho mať omáčku, môžeme doriediť mliekom alebo vodou, rozhabarkujeme do hladka a pre istotu ešte cez sitko vlejeme do kapustnice, stále miešame! Necháme prevrieť, to je minútka. Teoreticky by jej už nemalo nič chýbať, ak je veľmi kyslá, môžeme docukriť, resp. dosoliť a doštipľavieť :) Každému podľa vkusu. Ale čo je hlavné, treba ju variť deň vopred, nech sa pekne uleží a chute sa prepoja. Čo Vám budem hovoriť, je fantastická :) Tešíme sa na ňu rok čo rok. Dobrú chuť a Šťastný Nový Rok! :)