
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2 citrony, 2 pohare cukru, cokolada, ladova voda , soda bikarbona a citronova stava na umytie citronov
POSTUP PŘÍPRAVY
Citrony dokladne umyte (rozpustite sodu bikarbonu vo vode, pridajte citronovu stavu a namocne citron , potom ho ocistite kefkou a oplachnite). Ciste citrony nakrajajte na 3mm hrube platky, odstrante kostky. vlozte citrony do sitka a ponorte na 1-2 minuty do vriacej vody. Potom ich ponorte do ladovej vody a ked su chladne, nechajte dobre odkvapkat (toto odstrani horku chut).
Pripravte syrup z horucej vody a cukru (1:2) v nadobe so sirokym dnom a ked sa cukor rozpusti, pridajte kolieska tak aby sa neprekryvali a boli uplne ponorene. Pomaly nechajte varit 2 hodiny (dajte pozor aby sa vam neskaramelisovali - ak treba pridajte vodu a cukor v pomere 1:2)
Uvarene citronove kolieska poukladajte na mriezku, silikonovu podlozku alebo pekarensky papier a nechajte vysusit - asi 12 hodin. Potom mozte kolieska namocit do krystaloveho cukru alebo rozpustenej cokolady.
Syrup co sa zvysil nevyhodte, mozete ho pouzit do kolacov miesto lekvaru alebo v nom uvarit takym istym sposobom citrusovu koru nakrajanu na tenke pasiky a ked hotova namacat v cukre alebo cokolade.
![]() |
Pri vareni je najlepsie ak sa kolieska neprekryvaju. |
![]() |
Opatrne poukladajte kolieska na pripravenu podlozku a nechajte 12 hodin vysusit. Ked su hotove vyzeraju ako zo skla, ale su makke ako zo zele. |
![]() |
Nakoniec opatrne namocte do cokolady (alebo krystaloveho cukru)/ Ja si pomaham sparatkom. |