Gulky v paradajkovej omacke



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Gulky: 500g bravcove mlete maso, 2 vajicka, 1 strucik cesnaku, sol, cierne korenie a mletu papriku, 1 krajec chleba. Omacka: 2pl hladkej muky, 3PL olej, 500ml vody, paradajkovy pretlak, koreniny podla chuti.Ja som dala aj 1 kocku zel. bujonu, nove korenie a bobkovy list a trosku cukru.

POSTUP PŘÍPRAVY

Masove gulky: Vsetko spolu dobre premiesat, vytvarovat gulky obalit v hladkej muke, poukladat na vymasteny plech, podliat 2dcl vody prikryt alobalom a ja som potom takto piekla pri 215 stupnoch 30 min a potom som dala alobal prec a nechala zapiect z vrchu na 10 min.

Omacka: Z oleja a múky spravíme zásmažku .Zalejeme vodou a poriadne rozmiešame metličkou aby sa nám nespravili hrudky z múky.Pridáme pretlak,korenie,soľ,bobkový list a cukor.Rozmiešame metličkou,privedieme k varu.

Mozu sa dat gulky ked su upecene do hrnca s omackou ale ja ich mam zvlast vacsinov varim na dva dni, tak sa mi to lahsie potom ohrieva a nie su rozmocene.

Dobrú chuť...

Gulky su poukladane na vymastenom plechu a podliate vodou. Ako priloha moze byt : zemiakova kasa, ryza alebo aj knedlik :-)