hrnčekové sušienky na tri spôsoby



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

kúpila som si v tchibe krásne formičky a bol pri nich pribalený aj jednoduchý recept na (nielen) vianočné sušienky, ktorý som si pre väčšiu pestrosť a podľa obľúbených príchutí mojich detí obmenila na tri spôsoby: čisté s jemnou príchuťou škorice, s kúskami čokolády bez škorice a so škoricou a drvenými lentilkami. PRÍSADY (na cca 25 ks) : 100 g polohrubej múky, 50 g masla, 40 g práškového cukru, 1 žĺtko, pol balíčka vanilkového cukru.

POSTUP PŘÍPRAVY

z prísad uhnetieme hladké cesto (ak by sa príliš drobilo, môžme priliať trošku bielka) a dáme ho uležať na cca hodinu do chladu.
vyvaľkáme na hrúbku pol centimetra a formičkami poprášenými múkou vykrajujeme.
pečieme na 150 st. asi 10 - 12 minút, kým keksíky nebudú mať zlatisté okraje, po upečení ich necháme 5 minút odpočívať a môžeme potrieť žĺtkom a posypať napr. posekanými mandľami alebo cukrovými guličkami (nerobila som to a nemám pocit, že by im to ubralo na príťažlivosti :-D).
ako som písala, ja som robila z troch dávok. cesto som si potom rozdelila na 3 časti, do jednej som pridala mletú škoricu (pre dcéru), do druhej posekanú čokoládu (pre syna) - ideálne na zužitkovanie zvyšných hnusných čokoládových mikulášov, a do tretej som nasekala lentilky (pre všetkých ostatných :-D). čokoládu aj lentilky treba posekať na pomerne malé kúsky, lebo by sa potom horšie vykrajovalo.
u nás doma zožali všetky alternatívy úspech a lentilkové som piekla aj ďeťom do školskej vianočnej kaviarničky. a tie formičky na hrnčeky sú geniálne :-)

dobrú chuť :-)