Vynikajúce jednoduché langoše



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g múka hladká, 15 g čerstvé droždie, 250 ml vlažná voda, 3 PL olej, 2 ČL soli, 1 ČL cukor kryštál

POSTUP PŘÍPRAVY

POSTUP: Do vandlíka nasypem múku /nepreosievam/, premiešam so soľou, prostred vyhlbim jamku, namrvím do nej droždie, posypem kryštálovým cukrom, zalejem vlažnou vodou, prikryjem čistou utierkou a nechám na teple vykysnúť kvások. Ked kvások vykysol - cca 15 minút, prilejem olej. Cesto sa stane ľahším a nadýchanejším. Dôkladne spracujem a nechám na teplom mieste prikryté čistou utierkou vykysnúť na dvojnásobný objem. cca 45 minút.

Potom cesto vo vandlíku ešte raz prepracujem, vyformujem z neho valec, ktorý prenesiem na jemne pomúčenú dosku. Valec pokrájam na rovnaké diely, z tohoto množstva vyjde cca 6 kusov langošov. Ak robím menšie langoše, tak je to viac kusov. Najprv valec rozkrojím na polovicu a každú polovicu na rovnaký počet dielov. Každý jednotlivý diel ešte prepracujem, vytvorím z nich bochníčky, dám na dosku a nechám ešte podkysnúť - cca 15 až 20 minút.

Vykysnuté bochníčky stlačím na plocho dlaňou a vytiahnem oboma rukami od stredu ku krajom, kolom dookola, asi na veľkosť panvice, v ktorej ich vysmážam. Nevyťahujem ich veľmi do tenka, aby sa neprederavili a okraje nechávam silnejšie, aby pri zakusnutí pripomínali kusnutie do chleba. Ak by boli veľmi tenké, tak sa nenafúknu, budú tvrdé a budú sa lámať, ľahko sa spália.

V panvici rozpálim olej, vložím langoš a smažím ho z jednej strany, potom z druhej strany. Langoše vysmážam len do ružova, nie do tmavej farby, lebo potom sú tvrdé. Takto vysmažené langoše sú veľmi ľahučké, pekne nafúknuté a zvnútra sú duté. Ak by olej nebol dosť rozpálený, langoš by ním nasiakol a bol by ťažký. Hotový langoš potieram roztlačeným cesnakom a plním podľa chuti. Najradšej mám potretý kyslou smotanou a posypaný syrom..DOBRÚ CHUŤ :-)