Zapekané rybie filé



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3/4 kg mrazeného rybieho filé (môžu byť aj filety), 1 kelímok kyslej smotany, 1 vajce, soľ, vegetu, 1 lyžičku kremžskej horčice, mleté čierne korenie, múku, olej

POSTUP PŘÍPRAVY

Porcie filé poprášime soľou, vegetou a čiernym korením, obalíme v múke a opražíme na horúcom oleji. Poukladáme na vymastený pekáč (alebo zapekaciu misu), polejeme mierne osolenou kyslou smotanou, do ktorej sme vhabarkovali vajce a horčicu a dáme ešte na asi 15 minút zapiecť do vyhriatej rúry. Ako prílohu podávame varené nové zemiaky, zemiakovú kašu alebo šalát, ja ako prílohu dávam aj ryžu + kompót :-) Dobrú chuť :-) Je to ľahké, rýchle a dobré jedlo.

Umyté, osušené, osolené, ovegetované, okorenené (ja nekorením kvôli deťom) a obalené v hladkej múke filé.
Obalené v hladkej múke filé opražíme na horúcom oleji do "zlatova" z obidvoch strán. Opražené vyberieme a môžeme ukladať do vymastenej zapekacej misy, alebo pekáča.
Ukladáme do zapekacej misy tesne vedľa seba, pokiaľ nie je zapekačka (pekáč) pekne vyložená rybkami.
Na filé potom vylejeme kyslú smotanu, v ktorej sme rozmiešali (rozhabarkovali) trochu soli, 1 vajce, 1 lyžičku kremžskej horčice (ja dávam viac horčice, pretože kremžskú horčicu milujem :-), môžete ešte do smotany doliať aj trochu mlieka, 0,5 dl - 1 dl, ale aby to nebolo veľmi riedke. Túto smotanovú zmes rovnomerne vylejeme na filé a máme hotovo, t.j. na cestu do rúry, tú si predhrejeme. Kto chce, môže si filé aj zakryť alobalom na takých 15 minút a potom alobal dať dole a nechať pekne zapiecť ďalších 10-15 minút, to už podľa rýchlosti zapekania.
Takto to vyzerá, keď to vyberieme po asi 15-25 minútach z rúry.
Ja to robievam s ryžou a kompótikom, ale mňamka je to aj so zemiakovou kašou :-) Dobrú chuť :-)