*♥* Ciabatta - taliansky chlieb (z Apetit.cz)*♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

350 ml vlažnej vody, 2 PL olivového oleja, 500 g hladkej múky T650, 1/2 kocky droždia, 1 čL cukru, 2,5 čL soli, 60 - 80 g olív, príp. sušené paradajky, okrem toho trocha múky na podsypávanie ***Pozn.: múku možno zameniť za iný druh alebo kombinovať s inými druhmi, napr. s celozrnnou. Už to síce nebude talianska ciabatta, ale bude to dobré tiež (len prvýkrát opatrne - menej je niekedy viac :-) a rozšoupnite sa až pri ďalšej várke :-D pre istotu).

POSTUP PŘÍPRAVY

1) Do nádoby DP nalejeme vodu, olej a vsypeme múku. Pridáme soľ do jedného rohu, do stredu dáme droždie s cukrom a spustíme program CESTO.
2) Pred koncom miesenia pridáme pokrájané olivy, prípadne sušené paradajky alebo ak uznáte za vhodné, tak cesnak a bylinky alebo aj opraženú cibuľu. (Možno bude treba dosypať trocha múky, ja som pridala asi 2 PL)
3) Cesto necháme kysnúť.
4) Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, prehnetieme ručne a rozdelíme na 4 časti.
5) Jednotlivé časti cesta rukami roztlačíme podľa možnosti do tvaru obdĺžnikov alebo štvorcov (ako keď karatista ide tehlu rozpoliť :-D ) a potom cesto stočíme do valčeka (stále podsypávame).
6) Uložíme ich na plech s PNP (mne vyšli na plech všetky štyri po šírke), plech prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto - 30 min máme pokoj, ale pár minút pred koncom relaxu zapneme rúru na 200°C.
7) Ciabatty vložíme do vyhriatej rúry a upečieme - cca 20 minút

Ak nechcete mať ciabatty tvrdé, môžete ich po vybratí z rúry pofŕkať trochou studenej vody (ja som musela kvôli babine, ktorá je teraz u nás).

Dnes som robila obmenu. Dala som 200 g grahamovej múky a miesto sušených paradajok som dala zelené olivy (len také obyčajné zo sakla, ale zdá sa mi to málo :-( No možno to bude tým, že som ich pri krájaní dosť vymaškrtila sama :-)

rozkrájaná
táto je s grahamovou múkou
takto po šírke plechu sa piekli
tieto boli s pečenými paradajkami (paradajky podľa egresky), lebo som nemala sušené. aby sa pri miesení nedodrvili, (sú mäkšie ako sušené) dávala som ich do cesta až po vykysnutí, pri tvarovaní, trocha to zboku vidno...
čerstvé dnes boli na večeru takto, ale ja ich mám radšej ako bruschettu - opečené, pocesnakované a navrch zmes nadrobno pokrájaných rajčín, cesnaku, trošky cibule a pokvackané oliv.olejom... s bazalkou - MŇAM!