Jablkové pite 1*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

40 dkg hl.muky, 25 dkg masla, 2 zltka, 2 PL bieleho vina alebo octu, trocha soli, 2 PL pras. cukru, 1/2 pras. do peciva, tolko pochutkovej smotany aby bolo jemne. Ja som dala 2 PL a este som dosypala muku. Postruhane jablka, skoricovy cukor. Ja som mala zavarane postruhane jablcka. ( 2 sedem decove pohare)

POSTUP PŘÍPRAVY

Muky a maslo spolu rozmrvime. Pouzijeme zmaknute maslo a komu sa nechce cakat tak nastruhame na struhadle. Pridame ostatne prisady, nakoniec davame pochutkovu smotanu ,aby bolo cesto jemne. Cesto dame do chladnicky na 1/2 hod, potom rozdelime na 2 casti. Rozvalkame na pomucenej doske , valcekom prenesieme, pridame jablcka, zakryjeme cestom. Potrieme zltkom a popichame vidlickou. Dame piect do vyhriatej rury na 180 st. cca 30 min. Tip : bielky mozte pouzit na suchar,recept je na mmb. :-)

Vypracujeme jemne cesto. Spravime z neho takyto bochnicek, ktory dame oddychnut :-) do chladnicky na polhodku.
Oddychnute rozdelime na dve casti.
Na pomucenej doske rozvalkame jednu polovicu cesta, na velkost plechu. Plech nemusime vysypat mukou! a valcekom prenesieme na plech.
Asi takto... a to co mi pretrcalo som odrezala.
Pridame dva zavaraninove pohare jablk. Ja som potrebovala zlikvidovat zasoby, tak som pouzila zavarene. Inak pouzivam aj surove, cerstve jablcka, ktore si osladime podla seba. A na plechu (kto ma rad)posypeme este skoricovym cukrom.
Zakryjeme druhym platom, potrieme jednym zltkom a cesto popichame vidlickou. Kto sa chce pohrat, moze na ceste ( este na doske) povykrajovat male srdiecka, alebo hviezdicky. Kolacik bude viac sviatocnejsi na nedelu napr. A dame piect do vyhriatej rury na 180st / cca 30 min.
KUK...hotovo! Kolacik je stavnaty,chutny a hlavne nenarocny! Dobru chut!
A kvietky ktore tam vidite, mam od mojho 3-oj rocneho synceka z prechadzky! :-)