Osie hniezda z pľundrového cesta...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Úplne najlepšie koláčiky, keď je vonku sychravo a máme chuť na teplý čajík s niečím...a to NIEČO sú práve tieto osie hniezda (-: Prvé cesto - maslové: 250 gramov masla alebo hery, 1⁄4 čajovej lyžičky soli Druhé cesto - kysnuté : 450gramov hrubej muky, 1⁄2 čajovej lyžičky, soli, 1 balíček droždia, 2 dcl teplého mlieka, 40 gramov práškového cukru, 3 žĺtky, 1⁄2 balíčeka vanilínového cukru, kôra 1/2 citróna, trocha posekaných orechov, trocha škorice, trocha medu, trocha práškového cukru....

POSTUP PŘÍPRAVY

1. cesto - maslové: Maslo alebo Heru a soľ dobre premiešame, sformujeme dotvaru tehličky a dáme do chladničky.
2 cesto - kysnuté: do múky dáme cukor, pomrvené droždie, žĺtky rozmiešané v mlieku, vanilkový cukor ,soľ a kôru z citróna. Cesto dôkladne vymiesime a necháme trocha podkysnúť. Potom ho rozvaľkáme na väčší plát, naň položíme maslové cesto /ktoré sme si dali do chladničky/, rozvaľkáme ho na asi o polovicu menší plát. Celé maslové cesto prikryjeme prečnievajúcim kysnutým cestom, okraje zo všetkých strán dobre pritlačíme, rozvaľkáme to, následne po šírke a potom aj po dĺžke preložíme na tretiny, prikryjeme a necháme asi 1 hod kysnúť. Potom cesto znova rozvaľkáme, znovu poprekladáme na tretiny /po šírke aj dĺžke/ a necháme ešte 1/2 hod. kysnúť. Nakoniec cesto natenko rozvaľkáme, posypeme práškovým cukrom, škoricou, posekanými orechmi, hrozienkami, pokvapkáme hojne medom, zvinieme, pokrájame asi na 2 cm kolieska, ktoré reznou stranou uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na 200°C dozlata. Môžeme ešte posypať práškovým cukrom.