Zemiakové pagáče



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Recept je na 120 ks pagáčov ak ich vykrajujete 100 ml pohárom ja som robila väčšie k fazulovej polievke na kyslo\r\nPotrebné prísady: . •1 kg zemiakov •1 kg hladkej múky•200 g tvrdý syr Eidam•400 ml mlieka •1 lyžička cukru•1 kocka - 40 g kvasníc•2 vajcia •200 ml oleja•1,5 lyžice soli•

POSTUP PŘÍPRAVY

V šupke uvarené zemiaky necháme vychladnúť, očistíme a pretlačíme alebo postrúhame na strúhadle.Vo veľkej mise pridáme postruhaným zemiakom struhaný syr len v polovičnej dávke (druhá polovica je na posypanie) kvasnice rozpustené v mlieku s cukrom a vymiesime tuhšie cesto.( podľa potreby dolievame mlieko). Cesto necháme vykysnúť a keď zdvojnasobí svoj objem , preložíme polovičku na dosku, vyvaľkáme na hrúbku 0,5 -0,7 cm, vykrojíme pagáčiky, ktoré ukladáme na jemne vymastený plech. Potrieme rozšlahaným vajíčkom a položíme štipku struhaného syra.takto pripravíme viac plechov a necháme ešte pokysnúť pri izbovej teplote. Pečieme v rúre vyhriatej na 220 stupňov 15 minút do zlato hneda.Keď sa nám minie syr , na posypanie použijeme sezem, rascu, kúsky udenej slaniny alebo škvarkami