
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
* 20 zelených nezrelých vlašských orechov *1 liter vodky * 3 klinčeky * kúsok celej škorice * 500 g cukru * 250 ml vody
POSTUP PŘÍPRAVY
Z natrhaných zelených orechov (musia sa dať ľahko prepichnúť) na Jána (24.6.) sa pripravuje orechovica, ktorá prečisťuje žalúdok, pečeň a krv, odstraňuje slabosť žalúdka a hnilobné procesy v črevách. Okrem toho je vynikajúcim prostriedkom proti hustnutiu krvi.
20 zelených orechov rozštvrtíme, naplníme nimi sklenenú fľašu so širokým hrdlom a zalejeme litrom alkoholu, tak aby bol alkohol nad orechami. Pridáme klinčeky a škoricu. Uzavretú fľašu postavíme na 4 týždne na slnko, alebo teplé miesto. Následne uvaríme sirup z cukru a vody (15 minút). Vychladený sirup pridáme do scedenej orechovice a môžeme nafľaškovať. Necháme odpočívať na chladnom mieste.
![]() |
1. |
![]() |
2. |
![]() |
3. |
![]() |
4. |