Francúzsky krémeš

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2x lístkové cesto na papieri (275 g) ********** Vanilková plnka: 220 g práškový cukor, 6 balíčkov vanilkového cukru, 2 litre mlieka, 4 žĺtka, 4 Zlaté klasy, 4 lyžice hladkej múky, 400 g masla (200 g maslo + 200 g helia) ********** Šľahačková plnka: 500 ml šľahačkovej smotany (rastlinná, napr. Rajo) ********** Na potretie: mlieko s troškou rumu ********** Poleva 1: 100 g varovej čokolády, 60 g Cera ********** Poleva 2: 100 g varovej čokolády, 40 g Cera.
POSTUP PŘÍPRAVY
Plech s rozmermi 33x40 cm.
 |
Lístkové cesto vyberieme z papiera (ja kupujem cesto v Lidl) a na pomúčenej doske mierne rozváľame do šírky, aby sme cesto roztiahli na veľkosť plechu (33 x 40). Plech potrieme Cerou a prenesieme na neho cesto. Cesto popicháme vidličkou a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 15 minút. |
 |
Celý postup zopakujeme ešte raz a rovnako upečieme aj druhé lístkové cesto. |
 |
Z mlieka, múky, zlatého klasu, žĺtok, práškového a 4 vanilkových cukrov uvaríme hustý krém. Na uvarený krém nasypeme zvyšné dva balíky vanilkového cukru a necháme vychladnúť. |
 |
Kým krém vychladne, v druhej miske si vyšľaháme maslo s heliou. Postupne po lyžiciach pridávame vychladnutý krém. Vanilkovú plnku natrieme na prvý plát upečeného lístkového cesta rovnomerne, v rovnakej výške až ku okrajom. Na okraje povyhýname papier a necháme trochu stuhnúť. |
 |
V miske si ručným mixérom vyšľaháme do tuha šľahačku (Ja používam rastlinnú cukrárenskú Rajo, alebo inú značku. Vyšľahá sa poriadne do tuha a drží, netreba dávať stužovač). Vyšľahanú šľahačku natrieme na vanilkovú plnku. |
 |
Na šľahačku položíme druhý plát upečeného lístkového cesta, zaťažíme a necháme stáť pár hodín v chladničke. Krémeš vyberieme z chladničky, odstránime závažie, a vrchné cesto potrieme mliekom s rumom (aby vrchné cesto trochu navlhlo a neprebralo všetku vlhkosť z čokolády, ktorá potom popraská). Necháme chvíľu vsiaknuť. |
 |
Zatiaľ si na sporáku pripravíme prvú čokoládovú polevu. Nad parou rozpustíme čokoládu s cerou, kým sa to pekne nespojí. Necháme trochu vychladnúť a natrieme na vrchný plát lístkového cesta. Najlepšie je to potom nechať stuhnúť aspoň hodinku. |
 |
Potom si pripravíme druhú čokoládovú polevu. Nad parou si roztopíme čokoládu s cerou. Čokoládu necháme trochu vychladnúť a natrieme na vrchný prvú vrstvu čokoládovej polevy. Najlepšie je to potom nechať stuhnúť do druhého dňa. Potom už len horúcim nožom krájame na kocky cca 5 x 5 cm. |