Jablcnik s penou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 200g hl. muky, 100g masla, lyzica cukru, stipka soli, 2 zltky, 2-3 lyzicky mlieka alebo smotany, polovica sacku prasku do peciva;

Plnka: 750g jablk, cukor, skorica;

Snehova poleva: 5 bielkov, 150g praskoveho cukru, vanilka

POSTUP PŘÍPRAVY

Takze dalsi mnam kolac z jablcok. Tento zboznujem od mojho utleho detstva... Je vhodny aj na slavnostnejsie prilezitosti, resp. pre "nedelnu" navstevu ;)

Po upeceni vam ostanu 3 zltky nespracovane... ale vy ich urcite niekde miniete ;).

Zo vsetkych surovin na cesto vypracujeme huste cesto. Mlieka resp. smotany pridame podla potreby.
Vymiesene cesto, nechame chvilu v chlade odpocivat.
Medzitym si pripravime prvu plnku. Nastruhame jablka. Pridame trocha cukru a skorice (nie vela, sladka bude snehova poleva!). A par minut podusime na sporaku. Nechame vychladnut.
Oddychnute cesto si vyvalkame na velkost plechu (to moje dnesne nie je ukazkove..., ale chutit bude aj tak ;) ). Prenesieme ho na plech pomocou valceka. Dame piect do truby na cca 15-20 min, kym nezacne chytat ruzovu farbu.
Ked mame cesto upecene a trocha vychladnute rozotrieme nan jablka. Ak nam jablka pustili vela stavy, tu radsej zlejte, aby vam cesto "neplavalo" v jablkovej stave.
Pripravime si sneh, ktory vyslahame s cukrom a vanilkou do tuha.
Sneh rozotrieme na kolac a posypenme ho trocha cukrom - ten sa v trube rozpusti a na snehu ostanu krasne zlate perlicky ;) ). Kolac dame do truby este na cca 7 min. zapiect!
Upeceny kolacik vyberieme z truby. Nechame trocha vychladnut, nakrajame a potom hor sa don! :D