Moja ananásová torta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1. cesto: 4 vajíčka, 5 kopcovitých lyžíc kryštálového cukru (120 g), 4 lyžice (mierne navŕšené) polohrubej výberovej múky (70 g), 2 lyžice (mierne navŕšené) hladkej múky špeciál (35 g), 1/2 kypriaceho prášku, 0,5 dl oleja***2. cesto: detto, ale 2 lyžice hladkej múky nahradíme kakaovým práškom*** Plnka: 1 l mlieka, 2 Zlaté klasy, 2 kopcom lyžice hladkej múky (70 g), 7 lyžíc kryštálového cukru (150 g), marhuľový lekvár, 1 konzerva ananásu, pražená mletá káva, 300-400 g obyčajného masla (ja používam s názvom Zlatá Haná), rum /alebo rumová príchuť/ - lepšia je s rumom...

POSTUP PŘÍPRAVY

Celé vajíčka vyšľaháme spolu s cukrom do nadýchanej peny, pridáme olej, múku s práškom do pečiva a vylejeme do maslom vymazanej a múkou vysypanej tortovej formy. Upečieme do tých 20 min. pri teplote 150°-160° C. Cesto necháme vychladnúť a prekrojíme na polovicu.
II. cesto - detto Tiež po vychladnutí prekrojíme na polovicu.
Plnka: 600 ml z mlieka dáme uvariť spolu s cukrom, do zvyšných 400 ml pridáme Zlaté klasy s hladkou múkou a prilejeme do vriaceho mlieka. Za stáleho miešania uvaríme plnku (ak sa zrazí, nič sa nedeje, pomôžeme si potom mixérom). Necháme vychladnúť a pomaličky potom pridávame rozmiešané maslo (obyčajné je naozaj najlepšie....) do krému. Ak máme tie hrčky, rozmixujeme dohladka, kľudne aj s maslom. Aj keď sa Vám bude zdať plnka možno trochu redšia, vsaje sa pekne do plátov a torta je krásne šťavnatá.
Zalejeme si silnejšiu zrnkovú kávu.
Plnenie: Spodné cesto - 1. tmavý plát - bohato pokvapkať (nie poliať) ananásovou šťavou, pofŕkať jemne rumom /alebo príchuťou/, extraktom z kávy, natrieť plnkou, poukladať jemne nakrájanými kúskami ananásu, navrstviť ešte trošku plnky.
II. cesto - 1. svetlý plát - pokvapkať (bohato) šťavou, natrieť lekvárom (marhuľovým - aj kvôli efektu a nebije sa chuťou s ananásom), plnkou, kúskami ananásu, potrieť ešte plnku
III. cesto -2. tmavý plát /postup ako pri spodnom pláte/
IV. cesto - ako II. cesto (2. svetlý plát) - potrieť plnkou - obtrieť celú tortu.
Zdobenie: postrúhanou čokoládou obsypeme boky, vrch čokolády ozdobíme kúskami ananásu a bielou čokoládou, alebo podľa vlastnej fantázie. Môžeme kľudne vymeniť cesto aj za orechové a vtedy zdobíme pomletými orechami. Dobrú chuť. (Môj výmysel, ale už dvakrát odskúšaný, je šťavnatá, ľahká a je fakt supéér....)

Na reze...Toto bol prvý pokus, ale zabudla som v tej rýchlosti zarovnať kakaový korpus.....
tentokrát dcérkina ananásová tortička....
upiekla som jeden svetlý vyšší korpus, prekrojila na 3 pláty a jeden tmavý, každý pokvapkala šťavou, natrela džemom, plnkou, naukladala tenšie kúsky ananásu na celý plát, potrela plnkou, uložila ďalší plát.... a ďalšie dva menšie korpusy som upiekla na spôsob mramorovaných.A konečnou úpravou som sa tentokrát nechala inšpirovať Ivkou B. (Iffko ID 3392) Ďakujem :o)