*♥*Rillettes - nátierka z bravčového mäsa*♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1,5 kg bravčového mäsa (pliecko, bôčik aj s kožou), 0,75 kg surovej slaniny (tuk na vytápanie), mčk, soľ, 2 dl vína, 5 dl vody, cibuľa a cesnak podľa chuti, feferonka podľa chuti

POSTUP PŘÍPRAVY

1) Surovú slaninu pokrájame na malé kocky 1,5 x 1,5 cm ( nemusíte merať, nestrieľa sa z toho )
2) Slaninové kocky dáme do väčšieho kastróla a pomaličky vytápame. Občas pomiešame. (Podľa odporúčaní má byť liatinový hrniec, ale ja nemám, Normálny kastról som dala na liatinovú platňu)
3) Mäso pokrájame na trocha väčšie kocky 3 x 3 cm a keď sa vytopená slanina už trocha ponáša na oškvarky, pridáme do kastróla aj pokrájané mäso. Dobre premiešavame, aby sa mäsko poriadne poopekalo (žiadne solenie ani korenenie ešte). (Ak máte ten liatinový hrniec, pokračujte v ňom naďalej)
4) Do tlakového hrnca dáme trocha oleja alebo vytopenej masti, na nej orestujeme pokrájanú cibuľu a cesnak a pridáme obsah z kastróla aj s vytopenou masťou. Ja som nemala bôčik, robila som to len z pliecka, tak som v tejto fáze pridala trocha kože (ako na huspeninu). Podlejeme vodou ( 4 dl ), osolíme, okoreníme mčk, pridáme pokrájané feferonky (nemusí byť). Zatvoríme hrniec a dusíme najmenej hodinu.
5) Po 1 hod - 1,5 hodine omrkneme stav mäska a skontrolujeme tekutinu. Ak sa mäsko ešte nerozpadáva, podlejeme ak treba a ešte chvíľu dusíme. (U mňa to bolo 75 minút)
6) Uvarené kože vyberieme a nadrobno pokrájame (ja som ich dala do robota a mixla).
7) Z tlakáča som mäso zase preliala do pôvodného kastróla, pridala som tie rozmixnuté kožky a podliala som vínom. Zakryté som dusila už len 10 minút a fertig!!
-
Tlakáč urýchlil prípravu rillettes, ktorá normálne trvá cca 6 hodín ( pomalé prebublávanie v liatinovom hrnci) .
-

V niektorých oblastiach Francúzska takto pripravené mäsko ešte pomelú, inde im stačí ho len roztlačiť. ( Ja som sa priklonila k tomu roztlačeniu). Rillettes nadávkujeme do nádobiek (akékoľvek uzatvárateľné), na vrch mäsa nalejeme vytopený tuk a dáme vychladiť. Nádobky s rillettes potom umiestnime do chladničky alebo mrazničky, podľa toho, aké máme s ním zámery :-))) Zvyšný vytopený tuk nevyhadzujte, využijete pri varení.
V chladničke vydrží rillettes dlhšiu dobu (cca 2 týždne), ak nezjete :-)))
-
Rillettes (čítaj rijet) sa papkajú s čerstvým chlebíkom alebo na hriankach. Po vybratí z chladničky ich nechajte trocha postáť v teple (alebo do MW) aby sa lepšie natierali.
-
P.S. Tej surovej slaniny odporúčam dať i viac ako som ja dala. Nadbytočnú vytopenú masť môžete použiť pri inom varení. Moje rillettes sú až moc "chudé" (alebo použite tučnejší druh mäsa ako pliecko)

v začiatočnej fáze
už roztlačené (tlačítkom na zemiaky), treba degustovať
naozajstná gurmánska dobrôtka
Do troch krabičiek mi vošlo to, čo zostalo po degustácii. Dve som dala do mrazničky.
Pred natieraním na chlieb ich treba nechať nahriať, lebo stuhnuté sa ťažko natierajú
dobrôtka, ktorou môžete ponúknuť aj návštevu, na piknik sa hodí... môj muž si pol krabičky zobral, keď šiel dnes na huby. Hádajte, čo bolo po návrate v jeho hubárskom košíku? No predsa prázdna krabička :-) ... a dve malé bedle a zopár akýchsi čudných húb, ktoré určoval potom pomocou atlasu :-D