Likérové špice

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
okrúhle detské piškóty, 270 ml vody, 3 PL solamylu, 250 g kryštálového cukru, 600 g čokolády na varenie, 500 g stuženého tuku (Cera), vaječný likér, prášková šlahačka
POSTUP PŘÍPRAVY
Trochu vody odlejeme do pohára, zvyšnú vodu s cukrom dáme variť, do vody v poháry pridáme solamyl a rozmiešame, rozmiešany solamyl pridáme do zohratej vody s rozpusteným cukrom a varíme kým sa neurobí tuha hmota. Túto hmotu si dáme vychladit a kým sa chladí dáme rozpustit 400 g varovej čokolády. Stužený tuk si nakrájame na menšie kusy, pridáme za lyžicu roztopenej varovej čokolády a spolu tu šlahačom vymiešame. Keď je hmota a čokoláda vychladnutá postupne pridávame do rozmiešaneho stuženého tuku. Vznikne čokoládová plnka, ktorú sa nechá niekolko hodin postáť pri izbovej teplote. Pomocou špeciálnej hlavice (špičky) na špice sa potom vytvárajú špice, ktoré sa vyplnia likérom, ktorý je zahustený práškovou šlahačkou. Na vrch špicou sa vytlačia čiapočky a zatuhnuté špice sa nakoniec namáčajú v rozpustenej varovej čokoláde.
 |
odlejeme do pohára trochu vody a pridáme solamyl, ktorý vo vode rozmiešame |
 |
do zvysku vody pridáme cukor a dáme variť |
 |
do cukrovej vody pridáme, vodu so solamylom a varíme, kým sa zo zmiešaných surovín nevytvorí hustá hmota, ktorú si necháme vychladnúť |
 |
nad parou rozpustíme 400 g varovej čokolády, može sa pridať trošku stuženého tuku |
 |
375 g stuženého tuku si rozkrájame na menšie kusy aby sa ľahšie rozmiešal, pridáme 1-2 lyžice rozpustenej čokolády a mixérom ju rozmiešame |
 |
do rozmiešaného stuženého tuku postupne pridávame vychladnutú hmotu a vychladnutú rozpustenú čokoládu a spolu to zmiešame |
 |
zmiešaním všetkých 3 častí vznike čokoládová plnka, ktorú si necháme pár hodín postáť pri izbovej teplote |
 |
zvyšnú čokoládu rozpustíme spolu so stuženým tukom, v ktorej potom namáčame detské piškóty |
 |
z pripravenej plnky si postupne vytláčame špice, ktoré necháme stuhnúť v ľadničke, časť plnky si treba nechať na vrch špicov |
 |
kým nám v ľadničke stuhnú vytvarovane špice, vyšľaháme likér s práškovou šlahačkou, na 0,5 l likéru treba 2-3 práškové šľahačky. Takýto vyšľahaný likér potom nalievame do špicov. |
 |
na vrch špicov vytvárame zo zvyšnej plnky čiapočky, a necháme zatuhnúť |
 |
zatuhnuté špice potom namáčame v rozpustenej čokoláde. Z jednej dávky je cca 45 špicov. |
 |
hlavica (špička) na formovanie špicov. |