Zapekané zemiaky s mäsom a syrom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Zemiaky, bravčové /kuracie/ mäso, syr eidam, 0,5 smotany na varenie, mlieko, koreniny, vegeta, olej
Zapekaciu misu, alebo plech. Je lepšie, keď máte plech, vyložiť si ho papierom na pečenie, hlavne po bokoch, potom sa lepšie plech umýva :-)

POSTUP PŘÍPRAVY

Neudávam gramáž surovín, nakoľko asi každá mamina má odhad podľa veľkosti zapekacej misy a počtu stravníkov, že asi tak cca koľko. Zemiaky očistíme, umyjeme, vysušíme a nakrájame na kolieska /môžeme ich nechať namočené v studenej vode, pokým neurobíme mäso, aby nestmavli/. Mäso nakrájame na rezne, vyklepeme, osolíme, kto chce okorení si podľa seba a chuti, ja dávam vegetu bez glutamanu kvôli deťom a iné korenie nedávam, takže každý ako má rád si rezne okorení. Takéto vyklepané a okorenené rezne opečieme na oleji, opečené vyberieme na tanier. Z výpeku, tak asi 2 lyžice nalejeme do zapekacej misy, plechu /v tom, v čom budeme toto jedlo piecť, musí byť vyššie, aspoň tak 7 cm, je to vrstvené/, vložíme nakrájané zemiaky, zmiešame s výpekom v mise, osolíme, môžme posypať vegetou, rovnomerne zemiaky rozložíme na mise, navrch poukladáme opečené rezne a na rezne poukladáme na plátky nakrájaný eidam /najlepší je plátkový už nakrájaný/. Takže, keď máme už jedlo navrstvené, dole zemiaky, v strede mäso, hore plátkový eidam, tak to celé zalejeme 0,5 smotanou na varenie. Je dobré, keď to "pláva" v tej smotane, resp. je to ponorené (niečo sa odparí), ak je málo, tak môžeme doliať mliekom, je to potom také ako šťava. Keď to máme navrstvené, zaliate smotanou, zapekaciu misu /plech/ zakryjeme alobalom a asi tak cca 3/4 až 1 hodinu necháme piecť v rúre. Keď budete misu zakrývať alobalom, tak trochu vyššie ho ako vyzdvihnúť nad plech, pretože ten syr sa zvykne prilepiť (ak máte alobal tesne nad syrom, ak je misa vyššia, nie je problém), po bokoch misy /plechu/ alobal pritlačíme, aby to bolo uzavreté. Po tej hodinke, alobal zložíme, skúsime, či sú zemiaky mäkké (ale to už budú určite) a necháme ešte zapiecť tak, no podľa rúry, asi tak 15 minút zapekáme. A máme to hotové :-) U nás je toto veľmi obľúbené jedlo, hlavne detváky sa nejdú dojesť. Výborne sa ako príloha hodí kyslá uhorka alebo kapustový šalát /z hlávkovej kapusty/.

Suroviny.
Navrstvené, zemiaky, na zemiakoch opečené mäso, navrchu poukladaný eidam syr. Ja som tento raz dávala nakrájaný nožom syr, nie plátkový, plátkový je lepšie dať, je to rovnomernejšie pokryté syrom :-) Takto to vyzerá pred poliatím smotanou.
Zaliate smotanou na varenie, je lepšie keď je viac smotany, ak je to málo zaliate, môže sa doliať mliekom. Je lepšie, keď je viac smotany, niečo sa odparí a ostane to ako šťava, nie je to suché.
Pripravené na export do rúry.
Takto to vyzerá (aspoň u nás) po hodine pečenia. Po hodine pečenie, dáme preč alobal (skúsime, či sú zemiaky mäkké, ale budú určite, aj mäsko je už určité mäkké) a necháme zapekať takých 10-15 minút.
Po 10-15 minútach zapekania . . . . a máte hotovo :-)
Môžeme papkať!