Kardinálov koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Piškótové cesto:
2 celé vajcia, 6 žĺtkov, 64 g kryšt. cukru, 1 bal. vanilkový cukor, 1 poliev. lyžica prášku do pečiva, 40 g polohrubej múky *************************

Sneh:
6 bielkov, 168 g kryšt. cukru*************************

Plnka: 500 ml šľahačkovej smotany 30-33 % (v mojom prípade rastlinná),
2 poliev. lyžice prášk. cukru,
2 bal. stužovača do šľahačky***alebo nahradíme práškovou šľahačkou - pripravíme podľa návodu,
slivkový lekvár

POSTUP PŘÍPRAVY

v obr. postupe

Piškótové cesto: 2 celé vajcia, 6 žĺtok vyšľaháme, pridáme kryšt. a vanilk. cukor a vyšľaháme do hustej peny. Potom pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a spojíme.
Sneh: 6 bielkov vyšľaháme s kryšt. cukrom do hustého snehu.
Piškótové cesto rozotrieme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.
Sneh dáme do cukr. vrecka a striekame pásy na piškótové cesto.
Pečieme 15 minút na 185 stupňoch v strede rúry, potom preložíme nižšie a pečieme ešte 5 minút.
Po upečení posypeme ešte teplé práškovým cukrom.
Potom cesto ohneme do oblúka(pocukrovanou stranou dole) - 3/4 tvorí oblúk a 1/4 potom oblúk po naplnení plnkou uzavrieme. Ja som trochu improvizovala, cesto som ohla na podložke v krabici od Horaliek :-))
Keď cesto vychladne, oblúk natrieme slivkovým lekvárom.
Zo smotany na šľahanie, ztužovačov a pr. cukru...
...vyšľaháme hustú šľahačku.
Šľahačku natrieme na slivkový lekvár.
Prikryjeme zvyšným cestom.
Dáme do chladničky. Môžeme improvizovane zaťažiť. Necháme stuhnúť.
Potom nakrájame a papáme. Dobrú chuť.
Je aj jednoduchší spôsob, cesto rozkrojíme po dĺžke na polovicu, spodné cesto natrieme šľahačkou, vrchné cesto slivkovým lekvárom a spojíme.