Zavárané lúpané paradajky vo vlastnej šťave



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Paradajky, trosku soli, chuť do zavárania

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento rok je dobrá úroda paradajok. Nevedela som čo s nimi. Tak som sa rozhodla skúsiť sterilizovať celé lúpané paradajky, kt. používam na varenie - do lazaní, na cestoviny, do masa, ale aj na polievku . Predsa produkt z vlastnej záhrady, produkt vlastnoručne zaváraný ma svoje čaro. Neobsahuje kondzervanty, ani rôzne cukry ako paradajkové šťavy z papierového obalu. Hľadala som inšpiráciu na nete. Veľa tam toho nebolo, tak pridávam svoj postup.

Paradajky som najprv umyla a zbavila šupiek. Do hrnca som dala horúcu vodu, vložila paradajky, keď šupka praskla, vybrala som a pekne ošúpala.
Menšie paradajky som v celku vkladala do umytých pohárov. Väčšie som očistila od stvrdnutej zelenej vnútornej časti a rozrezala na polovicu.
Paradajky som natlačila do pohárov. Pustili aj šťavu. Z pohárov som vytlačila pomocou opačného konca dlhej lyžičky vzduch. \r\nNakoniec som vrch paradajok posolila. Soľ slúži ako konzervačná prísada, aby sa mi paradajky nepokazili. Poháre som zatvorila a dala sterilizovať na 15 minút.