Sunquickové rezy

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2x Hnedé cesto: 3 vajcia, 55 g kryštálového cukru, 55 g polohrubej múky, 10 g kakaa, 1 lyžica teplej vody, 1∕4 lyžičky prášku do pečiva ********** Biele cesto: 4 vajcia, 75 g kryštálového cukru, 90 g polohrubej múky, 1 lyžica teplej vody, 1∕4 lyžičky prášku do pečiva ********** Sunquickový sirup: 200 ml pomarančový sirup sunquick, 200 ml vody ********* Plnka: 400 ml mlieka, 1 vanilkový puding, 1 balík vanilkového cukru, 200 g kryštálového cukru, 250 g masla (125 g maslo + 125 g helia) ********* Čokoládová poleva: 100 g čokolády na varenie, 50 g cera
POSTUP PŘÍPRAVY
Plech s rozmermi 35x23 cm.
 |
Najskôr si pripravíme dve hnedé cestá. Biela vyšľaháme do tuha. Postupne po lyžiciach zamiešame cukor, potom žĺtka, vodu, a múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 12 minút. |
 |
Celý postup zopakujeme ešte raz a rovnako upečieme aj druhý hnedý plát cesta. |
 |
Potom si pripravíme biele cesto. Biela vyšľaháme do tuha. Postupne po lyžiciach zamiešame cukor, potom žĺtka, vodu, a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 15 minút. |
 |
Z mlieka, vanilkového pudingu, vanilkového a kryštálového cukru si uvaríme hustú kašu. |
 |
V druhej miske si zmiešame maslo s heliou. Do maslovej hmoty pomaly zamiešavame vychladnutú pudingovú kašu. Pripravenú plnku si rozdelíme na dve časti a z každej časti odoberieme jednu kopcovitú lyžicu plnky a dáme ju do tretej misky (použijeme na potretie vrchu). |
 |
V hrnci si privedieme do varu vodu so sunquickovým sirupom a necháme trochu vychladnúť (sirup nemusíme variť, stačí keď odstavíme hneď ako sa objaví prvá bublinky). |
 |
Spodný plát hnedého cesta natrieme jednou polovicou plnky. |
 |
Na vanilkovú plnku položíme biely plát cesta a jemne popritláčame. Biely plát cesta popicháme vidličkou a polejeme ešte teplým sunquickovým sirupom. Chvíľu počkáme, nech sa sirup vsiakne, a potom nanesieme druhú polovicu vanilkovej plnky. |
 |
Na plnku položíme druhý plát hnedého cesta. Celý koláč zaťažíme a necháme odstáť minimálne hodinu. |
 |
Keď koláč odťažíme, celý ho obrátime hore nohami, aby sa spodná piškóta stala vrchnou. Nový vrch koláča potrieme zvyšnou vanilkovou plnkou a dáme opäť na chvíľu stuhnúť do chladničky. Medzitým si nad parou roztopíme ceru s čokoládou. Po stuhnutí vrchnej plnky potrieme koláč pripravenou čokoládovou polevou a necháme stuhnúť v chladničke, najlepšie do druhého dňa. Potom už len krájame na rezy. |