Čokoládová griláž

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Plnka: 250 g práškového cukru, 250 g masla, 2 balíčky vanilkového cukru, 60 g varovej čokolády, 3 vajcia ********** tortové oplátky ********** nasekané orechy na posypanie
POSTUP PŘÍPRAVY
Čas na odstátie minimálne 24 hodín.
 |
Pripravíme si potrebné ingrediencie. |
 |
V miske nad parou roztopíme maslo. Keď je maslo roztopené pridáme na kocky nalámanú čokoládu. Vareškou miešame, kým sa čokoláda nespojí s maslom. |
 |
Kým sa topí maslo a čokoláda, rozbijeme si do druhej misky tri vajíčka a vidličkou ich poriadne vyšľaháme. |
 |
Potom vymeníme varešku za habarku. Do čokoládového masla prisypeme cukor a šľaháme, kým sa cukor neroztopí (asi tak 5 až 10 minút). Keď cukor povolí veľmi pomaličky prilievame vyšľahané vajíčka, pričom habarkou šľaháme čo nám len ruka stačí. Ak totižto nešľaháte dosť rýchlo, vytvoria sa vám z vajíčka v čokoláde také hrudky, čo vyzerajú ako praženica. Po naliatí vajíčok šľaháme ešte asi tak 5 minút a potom odstavíme z pary. |
 |
Plnku necháme trochu vyhladnúť, pričom občas premiešame. Poloteplú plnku začneme natierať na oplátky. Pri mojej veľkosti oplátky, dávam na jedno poschodie asi tak 6 až 7 lyžíc plnky. Rozotriem na oplátku až po okraj a na vrch položím ďalšiu oplátku. Potom znovu plnka, znovu oplátka, plnka a tak dookola. Počet poschodí vám vyjde podľa toho aké máte veľké oplátky a ako vám plnka zachutí. Keďže mne plnka chutí viac ako by mala, vyjde mi výška zo 6 oplátok. POZOR nechajte si ešte asi tak 3 lyžice plnky na potretie vrchu. |
 |
Končíme oplátkou, ktorú zaťažíme a necháme zaťažené asi tak pol hodiny. |
 |
Po pol hodine dáme záťaž dole, griláž otočíme, čo bolo hore pôjde dole. Novú vrchnú oplátku potrieme zvyšnou plnkou a posypeme nasekanými orechmi. Keď nám po bokoch povytekalo, tak touto plnkou môžeme natrieť boky. Necháme odstáť minimálne 24 hodín. Čím dlhšie stojí, tým je griláž mäkšia. Ja mám rada mäkšiu, preto ak chceme jesť v sobotu, tak robím už v stredu. |