
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
zemiaky uvarené v šupke * polohrubá múka * soľ * mlieko * kocka kvasníc * cukor * bravčová masť * olej * pšeničná krupica hrubá * kryštálový cukor *
POSTUP PŘÍPRAVY
Tento receptík mám od našej tety Anky zo Záhoria. Preto ten "názov". Ona robí všetko od oka. Skúšala som ho doma taktiež od oka piecť a celkom sa podaril. Kuk na obrázkový postup.
![]() |
1.Uvarené, vychladnuté zemiaky ošúpeme a postrúhame na jemno. / 4 - 5 ks /. Osolíme ich. Pridáme polohrubú múku, trochu vlažného mlieka, cukor a rozdrobíme kvasnice. Nakoniec dáme 1 PL oleja. Vypracujeme cesto ako na lokše. |
![]() |
2. Cesto rozdelíme na bochníky. Mne vyšli štyri. Bochník vyvaľkáme, potrieme bravčovou masťou, posypeme krupicou hrubou a kryštáľovým cukrom. Keďže doma nepoužívam biely cukor, použila som hnedý trstinový cukor. |
![]() |
3. Cesto zvinieme a uložíme na vymastený plech. |
![]() |
4. Dobre pomastíme olejom a necháme kysnúť na plechu cca 30 minút. |
![]() |
5. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 * C a pečieme do zlatista. |
![]() |
6. Ja som piekla najprv 10 minút na 180 stupňoch a potom som zvýšila teplotu na 200 stupňov. Treba to sledovať. Podľa zafarbenia to vidíme. Každá rúra inak pečie. Po vychladnutí krájame. |
![]() |
7. Podávame. Mňam. |