Slivkový páj



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 190 g hladkej múky (Promix PK u mňa), 2 lyžičky kryštálového cukru, šťipka soli, 115 g studeného a nasekaného masla, 1 vajce, 1 lyžička ľadovej vody NÁPLŇ: 70 g figového džemu, 500 g sliviek rozpolených a odkôstkovaných, šťipka mletého klinčeka, 3 lyžice prírodného cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Robila som z polovičnej dávky. Páj je taký mokrejší.

Múku, cukor, maslo a soľ zmiešame a spracujeme. Vznikne nám drobivá zmes.
Vjace si rozšľaháme s 1 lyžicou studenej vody.
Vajíčko pridáme k múke a vypracujeme cesto. Spravíme guličku, dáme do mikroténového sačku a na 1 hodinu odložíme do chladničky.
Slivky si umyjeme, rozpolíme a odkôstkujeme. Pridáme mletý klinček a prírodný cukor. Mne zrovna došiel, tak som dala obyčajný, ale s prírodným mi páj chutil viac.
Cesto si vyvyľkáme priamo na papieri na pečenie. Musí byť vyšie než dno, tak aby mal okraje.
Cesto potrieme figovým džemom.
Dostať ho v tescu pri cudzokrajných suroviných.
Na cesto pokladáme slivky, Reznou stranou nadol. Pečieme pri teplote 220 stupňov cca 35 minút. Podávame teplé.