Slivkový páj

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
CESTO: 190 g hladkej múky (Promix PK u mňa), 2 lyžičky kryštálového cukru, šťipka soli, 115 g studeného a nasekaného masla, 1 vajce, 1 lyžička ľadovej vody NÁPLŇ: 70 g figového džemu, 500 g sliviek rozpolených a odkôstkovaných, šťipka mletého klinčeka, 3 lyžice prírodného cukru
POSTUP PŘÍPRAVY
Robila som z polovičnej dávky. Páj je taký mokrejší.
 |
Múku, cukor, maslo a soľ zmiešame a spracujeme. Vznikne nám drobivá zmes. |
 |
Vjace si rozšľaháme s 1 lyžicou studenej vody. |
 |
Vajíčko pridáme k múke a vypracujeme cesto. Spravíme guličku, dáme do mikroténového sačku a na 1 hodinu odložíme do chladničky. |
 |
Slivky si umyjeme, rozpolíme a odkôstkujeme. Pridáme mletý klinček a prírodný cukor. Mne zrovna došiel, tak som dala obyčajný, ale s prírodným mi páj chutil viac. |
 |
Cesto si vyvyľkáme priamo na papieri na pečenie. Musí byť vyšie než dno, tak aby mal okraje. |
 |
Cesto potrieme figovým džemom. |
 |
Dostať ho v tescu pri cudzokrajných suroviných. |
 |
Na cesto pokladáme slivky, Reznou stranou nadol. Pečieme pri teplote 220 stupňov cca 35 minút. Podávame teplé. |